Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin Tanımlar kısmında tanımlanmıştır. Buna göre, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, “Yetkili idareler tarafından bu Yönetmelik kapsamındaki işyerlerinin açılıp faaliyet göstermesi için verilen izin”dir. Belediye Kanunu, Büyükşehir Belediye Kanunu, İl Özel idaresi Kanunu, OSB kanununda sıhhi ve gayrisıhhi işletmelere ilgili idarelerce ruhsat düzenleneceği ve bu idarelerce denetim yapılacağı öngörülmüştür.

Yetkili idarelerden usulüne uygun olarak işyeri açma ve çalışma ruhsatı alınmadan işyeri açılamaz ve çalıştırılamaz. İşyeri ruhsatları yetkili idarelerin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili tarafından Yönetmelikte öngörülen sürede imzalanır. Ruhsat için ayrıca, meclis veya encümen tarafından bir karar alınmaz. Ruhsat için, iskân belgesi, itfaiye raporu, kolluk görüşü, kat malikleri onayı gibi belgeler istenebilmektedir.

Yetkili idareler tarafından verilen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının örnekleri aylık olarak sigorta il müdürlüğüne ve ilgili ise ticaret siciline gönderilir. Umuma açık istirahat ve eğlence yerleri için düzenlenen işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının bir örneği en geç yedi gün içinde yetkili idare tarafından kolluğa gönderilir.

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren gayrimenkullerin, tapu kütüğünde mesken olarak gösterilen bağımsız bölümlerinde sinema, tiyatro, kahvehane, gazino, pavyon, bar, kulüp, dans salonu ve benzeri eğlence ve toplantı yerleri; fırın, lokanta, pastane, süthane gibi gıda ve beslenme yerleri; imalathane, boyahane, basımevi, dükkân, galeri ve çarşı gibi işyerlerinin açılması hususunda kat maliklerinin oy birliği ile karar alması gerekir. Tapuda iş yeri olarak görünen yerlerde, umuma açık istirahat ve eğlence yeri açılması da durumu kat maliklerinin oyuna bağlıdır. Bu çerçevede bu yerleri açılması için yönetim planında aksine bir hüküm yoksa kat maliklerinin oy çokluğu ile aldığı kararın bulunması gerekir.

Ruhsatın Düzenlenmesi ve Kesinleşmesi

Sıhhî işyeri açmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler, işyerlerini İşyeri Açma ve Çalışma Yönetmeliğine uygun olarak tanzim etmelidir. Sonrasında Yönetmelik Örnek 1’de yer alan başvuru ve beyan formuyla yetkili idareye müracaat etmelidir. Başvurunun Yönetmeliğe uygun olduğunun tespiti halinde başkaca bir işleme gerek kalmaksızın işyeri açma-çalışma ruhsatı düzenlenerek ilgiliye aynı gün içinde verilir.

Umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinin ruhsatlandırılmasında aynı Yönetmeliğin dördüncü kısmında belirtilen süreler geçerlidir.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatı müracaatı sırasında Yönetmelikte belirtilen bilgi ve belgeler dışında başka herhangi bir belge istenemez. Başvuru formundaki beyana göre ruhsat işlemleri sonuçlandırılır. İlgilinin beyanına göre tanzim edilen ruhsat müktesep hak doğurmaz.

İşyeri açma-çalışma ruhsatı verilen işyerleri, yetkili idareler tarafından ruhsatın verildiği tarihten itibaren en geç bir ay içinde kontrol edilir. İşyerinin bu süre içinde kontrol edilmemesi halinde ruhsat kesinleşir. Kontrol görevini yerine getirmeyen yetkili idare görevlileri hakkında kanunî işlem yapılır.

İşyeri açma-çalışma ruhsatının verilmesinden sonra yapılacak denetimlerde mevzuata uygun olmayan unsurlar ve noksanlıklar tespit edilebilir. Bu durumda, işyerine bu noksanlık ve hatalarını gidermesi için bir defaya mahsus olmak üzere on beş günlük süre verilir.

Verilen süre içinde tespit edilen noksanlık ve aykırılıklar giderilmediği takdirde, ruhsat iptal edilerek işyeri kapatılır. Ayrıca ilgililerin yalan, yanlış ve yanıltıcı beyanı varsa haklarında kanunî işlem yapılır.

Dava Açılabilecek Haller

2559 sayılı PVSK’nın 6.maddesine göre, umuma açık istirahat ve eğlence yerlerinde belirlenen şartlara uymayan işletme sahiplerine idari para cezası verilebilir. Bu kararlara karşı 7 gün içerisinde dava açılabilir.

İşletme açılırken izin alınması, izin verilmemesi, görüş verilmemesi, faaliyetten men, gibi durumlarda idare mahkemelerinde dava açılabilir. İdari yaptırım kararı uygulanması, açılış-kapanış saatlerinin belirlenmesi, içkili yer bölge sınırlarının belirlenmesi gibi kararlara da idare mahkemelerinde iptal davası açılabilir.

İşyeri Açma Çalıştırma Ruhsatı davasının taraflarının dava devam ederken alınabilecek geçici önlemlerden yararlanabilmesi önemlidir. Yine dava açılması ya da geçici tedbire karar verilmesi için gerekli idari başvuru ve dava açma sürelerini kaçırmamaları da gerekmektedir. Bu çerçevede dava sonunda tarafların İşyeri Açma-Çalıştırma Ruhsatından kaynaklı tüm haklarını tam olarak kazanabilmesi için profesyonel hukuki yardımdan faydalanmaları gerekmektedir.

Bir Yanıt

  1. Merhabalar.
    Tapuda dükkan olarak kayıtlı olan gayrimenkulün mülkiyetini satın aldım. Satın aldığımda boş olan bu gayrimenkulde işyeri açmak için bağlı bulunduğu belediyeye işyeri açma ve çalışma ruhsatı başvurusu için gittiğimde, belediyenin kayıtlarında 2016 yılından beri market olarak faal gözüktüğünü ve bu sebeple ruhsat düzenlenemeyeceğini söylediler. Ancak sahibine de ulaşılamıyor. Nasıl bir yol izlemem gerekir.
    Teşekkür ederim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler