Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Babalık İzni Nedir?

Eşi doğum yapan erkeğin kullandığı bir kanuni izin hakkıdır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu (DMK) ve 4857 sayılı İş Kanunu’nda düzenlenmiştir.

          Doğum kaynaklı bir izin türü olup, ücretli bir izindir ve verilen izin sebebiyle kişinin aldığı ücret ve ödemelerinde bir kesinti yapılamaz.

          DMK’da br mazeret izni olarak düzenlenmiştir. Buna göre memura, eşinin doğum yapması hâlinde, isteği üzerine on gün babalık izni verilir. Ancak kanunda bu iznin başlatılma zamanı bakımından bir düzenleme yapılmamıştır ve genelgelerde düzenlenen şekilde bu izin kullanılmaktadır.

          4857 sayılı İş Kanunu’nda ise bu izin 5 gün olarak düzenlenmiştir.

Babalık İzni Ne Zaman Başlar?

Babalık izninin ne zaman başlaması gerektiği hem 657 sayılı DMK’da hem de 4857 sayılı İş Kanunu’nda açıkça düzenlenmemiştir.

          Eşinin doğum yapmasıyla erkek memur ve işçi bakımından bu hakkın doğacağı açıktır ancak iznin kullanılması yönüyle bir başlangıç zamanına kanunda yer verilmemiştir. Genelde doğumdan sonra memurlar bakımından talep ile belirli bir tarihten itibaren bu izin kullandırılmaktadır.

Babalık İzni Süresi Ne Kadardır?

Devlet memurları bakımından izin süresi 10 gündür.

İşçiler bakımından izin süresi 5 gündür.

Babalık İzni Ücretli Mi Ücretsiz Mi?

Babalık izni ücretli bir izindir ve yapılan maaş ve diğer ödemelerde bu iznin kullandırılması sebebiyle kesinti yapılamaz.

Babalık İzni Reddedilirse Ne Olur ?

Babalık izni kullanılması yasal bir haktır. Bu hakkın devlet memurunca kullanımının engellenmesi halinde bir üst amire müracat ile gereğinin yapılması talep edilmelidir.

İşçi bakımından ise iş sözleşmesinin haklı bir nedenle feshedilmesi sebebi ortaya çıkmış olur. Kullandırılmayan babalık izni bakımından tazminat hakkı da dava açılarak talep edilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler