Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu ve Cezası

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçu – Bilişim çağında olmamızın bir yansıması olarak birçok suçun internet aracılığıyla işlendiği görülmektedir. Özellikle de sosyal medyadan hakaret şeklinde işlendiğine tanık olmaktayız.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, insanların yüz yüze bulunmaması ve kendilerini fiziki olarak güvende hissetmeleri nedeniyle, günlük hayatta gerçekleştirmeye cesaret edemeyecekleri birçok suç fiilini internet ortamında kolaylıkla gerçekleştirebildiklerini ortaya koymaktadır. Bu anlamda sosyal medya üzerinden gerçekleştiren en yoğun suç tipi hakaret olarak karşımıza çıkmaktadır. Suçun genel tanımı olarak da sosyal medyada hakaret ya da sosyal medyadan hakaret denilebilmektedir.

Toplumda bir kesim tarafından hafife alınacak bir fiil olarak görülse de kişilerin “şeref, onur ve saygınlık” hakkı önemli bir haktır. Bu hakka yönelik olan hakaret suçu kişi ve toplum yararı açısından cezasız kalmaması gereken bir suç tipidir.

Bu nedenle çalışmamızda sosyal medya üzerinden gerçekleştirilecek hakaret suçlarının cezasız kalmamasına dair açıklamalarda bulunacağız. Yani sosyal medya hakaret suçu cezası nedir?

Sosyal medyada hakaret suçu ile ilgili hukuki yardım için avukatlarımızı 90 312 230 75 85 nolu telefondan arayabilir ya da bize yazabilirsiniz.

Or Hukuk ve Danışmanlık Ofisi

Hakaret suçu Kanunumuzda bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etme veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak şeklinde tanımlanmış bulunmaktadır.

Hakaret suçu kişilerin yüzüne karşı gerçekleştirilebileceği gibi gıyaplarında da gerçekleştirilebilecektir. Hakaret fiilinin internet ortamında “mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde” de yüzyüze yapılmış gibi cezalandırılacaktır. Ancak bir fiilin suç olarak kabul edilmesi ve cezalandırılabilmesi için öncelikle bir ceza yargılamasına konu edilmesi gerekir. Ayrıca bu yargılama sonucunda suç işlendiğine dair kesin karar verilmesi gerekmektedir. Hakaret suçları kanun koyucu tarafından şikâyete tabi suçlardan sayılmıştır. Hakarete uğrayan kişinin öncelikle bu konuda Cumhuriyet savcılıklarına veya kolluk(polis jandarma vb.) kuvvetlerine şikâyette bulunması gerekmektedir(TCK m. 131/1). Aksi halde söz konusu hakaret fiili hakkında soruşturma veya kovuşturma yapılamayacaktır. Bu nedenle hakarete maruz kalan kimsenin en geç 6 ay içerisinde şikâyette bulunması gerekmektedir.

Sosyal medyadan hakaret fiili; kişinin kendi hesabından yayınladığı bir iletiyle gerçekleştirilebilir. Mağdurun profiline gönderilen bir ileti, mesaj veya yorum yapmak suretiyle de işlenebilir.

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçunun İspatı

Sosyal medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen bir hakaret suçunun ispatı bakımından en önemli delillerden biri sosyal medya hesabında yer alan hakaret içerikli iletinin ekran görüntüsünün(screenshot) veya bir çıktısının alınmasıdır. Suçun failinin bir tuşla sosyal medya üzerinden gerçekleştirdiği hakaret içeren iletisini kaldırabileceği düşünüldüğünde, hakarete uğrayan kişinin hakaret içerikli bir iletiyle karşılaşması durumunda zaman kaybetmeden bu iletinin mümkün olan en geniş haliyle bir ekran fotoğrafını(screenshot) alması son derece önemlidir. Bu delil hem en hızlı hem de en kolay elde edilebilecek delildir.

Ekran fotoğrafı hakaret suçu bakımından önemli bir delilse de her durumda suçun işlendiğini ispatlamaya yetmemektedir. Sosyal medya hesaplarının kişilerin gerçek kimlikleriyle açılması zorunluluğu bulunmadığından, hakaret fiili ispatlansa da bunun kim tarafından gerçekleştirildiği tespit edilemeye bilmektedir. Diğer bir ifadeyle hakaret fiilinin gerçekleştirildiği sosyal medya hesabının gerçekte kime ait olduğu tespit edilemeye bilmektedir. Ya da hakaret niteliği taşıyan iletinin kim tarafından gerçekleştirildiği tespit edilemeye bilmektedir. Bu nedenle hakaretin gerçekleştirildiği sosyal medya hesabının kim tarafından kullanıldığının belirlenmesi gerekmektedir. Bu belirlenirken öncelikle söz konusu sosyal medya hesabına hakaret içeren iletinin gerçekleştirildiği sırada hangi IP numarasından girildiğinin tespit edilmesi gerekir. Sonrasında bu IP’nin kime ait olduğunun internet servis sağlayıcı veya BTK’dan sorularak öğrenilmesi gerekmektedir. Bu işlemi ancak Cumhuriyet savcıları veya mahkemeler gerçekleştirebilecektir. IP adresinin sahibi söz konusu sosyal medya hesabını kendisi kullanmış olabileceği gibi aile yakını veya arkadaşı gibi başka bir kimseye kullandırmış da olabilecektir. Bu kişilerin ifadelerinin alınmasıyla bu konu netlik kazanabilecektir.

Sosyal Medya Üzerinden Hakaret Suçunun Cezası Nedir?

Sosyal medya cezaları olarak tabir edilebilen bu olayla ilgili olarak; Bu şekilde sosyal medya hesabı üzerinden hakarette bulunduğu konusunda kesin kanıya varılan bir kişi, mahkemece, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılabilecektir.

Sosyal Medya Hakaret Tazmiant Davası

Son olarak şunu da belirtelim; hakaret içeren bir fiille karşılaşan kişinin ceza davası yoluyla failin cezalandırılmasını sağlama hakkı bulunması yanında hukuk davası açmak suretiyle tazminat talep etme hakkı da bulunmaktadır. Bu nedenle hakarete maruz kalan kimse ceza davasından bağımsız olarak tazminat davası açabilir. Ya da isterse ceza davasını takiben de bu talebini dile getirebilir.

Ceza davaları ile ilgili olarak Ankara Ceza Avukatı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Web sayfamızda yayınlanan makalelerden anında haberdar olmak için twitter hesabımızı takip edebilirsiniz.

Or Hukuk ve Danışmanlık Ofisi

5 yanıt

  1. benım telefon numaram uzerınden sahte ınstıgnam hesapı acarak karsı tarafı rencı de edıcı konusmalar yapılmıs ve karsı taraf benı arayarak savcılıga suc duyrusunda bulunucagını soyledı yapanın kım oldugunu bılıyorum ama o kısı suclamaları kabul etmıyor ben kendımı nasıl aklaya bılırım Tesekkurler sımdı den

  2. Çok teşekkürler İbrahim Bey,çok bilgilendirici ve açıklayıcı bir makale hazırlanmış…

  3. Sosyal medyadan bir mv line üç harfli kelimeyle yorum yazmıştım “pic” ç’ nin noktası yok. Yaklaşık dört ay önce karakola ifadeye çağrıldım. Karakolda ki memur yaptığım yorumu gösterdi, memur bey “ç” nin noktası yok ama deyince ; zaten paylaşımda iki mv linin resmi var sen hanğisine söylediğin de belli değil, birşey çıkmaz dedi.İfademi imzalatıp gönderdi.İki gün önce arabulucu “uyap sms” mesajı gönderdi.En kısa sürede arayacağını belirtiyor. Ararsa teklifini kabul etmezsem ne olur ve mahkemeye gider mi?

  4. Merhaba melek azad lakaplı Fatma demir adlı şahısın İnstagram hesabına ait bir fotoğrafının altına duba gibi olmuşsun amk yazılmış benim hesaptan nerdeyse bir yıl oluyor ve o hesap kapalı olmasına rağmen ekran görüntüsü alıp şikayette bulunmuş bana ifadeye çağrıldım bir şey çıkar mı napmam gerekiyor yardımcı olursanız sevinirim

    1. bu konuya ilişkin bir avukat tutmanızı yada ifade vermeden önce ilgili baronunun CMK merkezinden talep etmenizi tavsiye ederiz. ilgili kollukta dosyayı ifade öncesi incelenerek ifade verilmesini tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler