Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Marka Tescili Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Marka tescili hakkında bilinmesi gereken hususlar bu yazımızın konusunu oluşturmaktadır.

Marka Nedir?

Bir teşebbüsün mal veya hizmetlerinin diğer teşebbüslerin mal veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan simge veya işaretlere marka denir. Sözcüklerden, şekillerden, harflerden, sayılardan marka üretilebilmektedir. Ayrıca çizimlerden, sembollerden, ürünlerin ambalajlamalarında ya da şekillerinde kullanılan üç boyutlu karakterlerden, hatta seslerden, renklerden bile marka oluşturulması mümkündür.

Marka Tescili Zorunlu Mudur?

Marka tescili bir zorunluluk değildir. Markanın gerçek hak sahibi olduğunuzu, markayı sizin yarattığınızı ve uzun yıllardır kullandığınızı ispatlayabildiğiniz sürece marka hakkı korumasından yararlanabilirsiniz. Bir başka deyimle, önceye dayalı tescilsiz kullanımlarınıza dayanarak hak iddia edebilmeniz için öncelikle ilgili mal ve hizmetlerde markanızın ticari kullanımını kanıtlamanız gerekmektedir. Diğer yandan, marka tescili ise size olası bir ihlal durumunda ispat kolaylığı sağlayacaktır.

Markamı Nasıl Tescil Ettirebilirim?

Marka başvuruları doğrudan Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılmaktadır. Kurum ilk olarak marka başvurusu üzerinde şekli bir inceleme yapmaktadır. Şekli eksiklik bulunmaz ise başvuru mutlak ret nedenleri bakımından incelenmektedir. Mutlak ret nedenleri engelini geçen başvuru Marka Bülteni’nde yayınlanmaktadır. Başvuru yayınlandıktan itibaren iki ay içinde başvuruya karşı üçüncü kişilerin itiraz etmesi mümkündür. Kurum bu itirazlar hakkında karar vermeye yetkili mercidir.

  • Başvuruya karşı herhangi bir itiraz gelmediği veya
  • Kurum’un gelen itirazları reddettiği takdirde başvurunuzun tescil edilmesine karar verilebilecektir.

Tescilli Marka Koruması Kaç Yıl Sürer?

Tescilli markanın koruma süresi başvuru tarihinden itibaren 10 yıldır. Bu süre, onar yıllık dönemler halinde Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde yapılacak başvuru aracılığıyla yenilenebilmektedir.

Marka Tescili Sahibi Olarak Haklarım Nelerdir?

Markanın sahibine tanıdığı haklar, üçüncü kişilere karşı marka tescilinin yayım tarihi itibariyle hüküm ifade etmektedir. Marka tescili ile doğan hak uyarınca üçüncü bir kişi; tescilli markanın aynısını, aynı mal ve hizmetler üzerinde kullanamaz. Yani marka sahibinin, markasının taklit edilmesini önleme hakkı vardır. Yine marka sahibinin, kendi tescilli markası ile aynı olmayan fakat markasıyla karıştırılacak derecede benzer olan bir işaretin kullanılmasını önleme hakkı da vardır. Ayrıca, marka sahibi işareti/işaretin

  • mal veya ambalajı üzerine konulmasını,
  • taşıyan malların piyasaya sürülmesi, teslim edilebileceğinin teklif edilmesini, bu amaçlarla stoklanmasını veya işaret altında hizmetlerin sunulmasını ya da sunulabileceğinin teklif edilmesini,
  • taşıyan malın ithal ya da ihraç edilmesini,
  • iş evrakı ve reklamlarında kullanılmasını,
  • ticari etki yaratacak biçimde alan adı, yönlendirici kod, anahtar sözcük veya benzeri biçimde kullanılmasını,
  • ticaret unvanı ya da işletme adı olarak kullanılmasını,
  • hukuka uygun olmayan şekilde karşılaştırmalı reklamlarda kullanılmasını,

yasaklama hakkına sahiptir.

Marka tescili ile ilgili daha fazla bilgi için internet sitemizde belirttiğimiz numaralardan bizleri arayabilirsiniz.

Marka Hukuku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler