Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Kadın Boşanma Davası Açıp Erkek Kabul Etmezse Ne Olur?

Erkek eşin, anlaşmalı boşanma davasında irade beyanına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu da sürecin hızlı yürümesi ve çekişmeli boşanma sürecinin neden olduğu psikolojik olumsuzlukların ortadan kaldırılması içindir.

Ancak erkek eş hiçbir şekilde boşanmak istemezse kadın eş, TMK’da sayılan boşanma sebeplerine ve erkeğin ispat edilebilir nitelikteki kusurlarına dayanarak boşanma davasını çekişmeli olarak her zaman açabilecektir. Sonuçta boşanma talebi bakımından erkeğin kusurlu olduğu belirlenirse hakim boşanmaya karar verecektir.

Erkeğin Boşanmak İstemediği Durumlarda Ne Olur?

Boşanma davaları, “çekişmeli” ve “anlaşmalı” olmak üzere genel anlamda ikiye ayrılır. Anlaşmalı boşanma davasında erkeğin duruşmaya gelmemesi veya imzaladığı Anlaşma Protokolünü sonradan kabul etmeyerek boşanmaktan vazgeçmesi hallerinde açılan boşanma davası artık çekişmeli hale dönüşmüş olur.

Bu halde davayı açan kadın ise ve erkek de boşanmak istememekte ise Davacı kadın eş, erkek eşin boşanma açısından kusurlu olduğunu ispat ederek davayı devam ettirecektir. Erkeğin boşanmak istememesinin davanın reddini gerektirmediği açıktır.

Hakim, kusur durumlarını ve sunulan delilleri her iki eş bakımından evlilik birliği yönüyle değerlendirecek ve TMK’da sayılan boşanma sebeplerinden en az birinin gerçekleştiğine vicdanen kani olursa boşanma kararı verecektir.

Kadın Boşanma Davası Açarsa Hak Talep Edebilir Mi?

Kadın boşanma davasını açan taraf olarak “kusurlu” olmamalıdır. Kusurlu olarak maddi ve manevi kaybı sebebiyle bir tazminat talebinde bulunamaz. Kusurlu değilse her türlü talebini boşanma ile birlikte Mahkemeden talep edebilir. Geçerli olan mal rejiminin tasfiyesi  bakımından maddi hakları da buna dahildir.

Boşanmada kusursuz ya da erkek eşe göre daha az kusurlu olan kadının boşanma sonucunda veya davanın açılmasıyla bazı hakları söz konusu olur. Bunları kısaca şöyle sıralamak mümkündür:

           a) Konutun çocuğu varsa çocuğuyla birlikte kendisine tahsis edilmesini isteyebilir.

           b) Dava süresince tedbir nafakası ödenmesini isteyebilir.

           c) Boşanmada kusursuz veya daha az kusurlu ise maddi ve manevi tazminat isteyebilir.

           d) Boşanma kararının kesinleşmesi ile çocuğu olup olmamasına göre iştirak, yoksulluk ve yardım nafakası alabilir.

           e) Anlaşmalı boşanma halinde nafaka vb. mali haklar konusunda Anlaşma Protokolü hükümlerine göre hakim boşanmaya karar verir. Bu anlaşamada hakim taraflar arasında menfaat dengesinin var olup olmadığına ve iradelerin boşanmaya uyumlu olup olmadığına bakar.

           f) Boşanma sonrasında evlilik birliğinde uygulanan Mal Rejimine göre evlilikte edinilen mallara göre kadının hakkı doğar.

Kadının Açtığı Boşanma Davası Ne Kadar Sürer?

Kadının veya erkeğin boşanma davası açmasında, yargılama süresi açısından bir fark bulunmamaktadır. Boşanma davasını, karşı tarafla evliliğinin devamını çekilmez gören ve kusurlu olmayan taraf açmalıdır. Bu çekilmezlik hayatın birlikte devamı bakımından olmalı ve karşı tarafın bu yönde eylemleri var olmalıdır.

İlk derece mahkemesi olan Aile Mahkemesi’nde çekişmeli boşanma davasının genel olarak dilekçe ve duruşma aşamaları ile birlikte verilecek duruşma zamanları da dikkate alınırsa asgari 1 yıl ile azami 2 yıl arasında süreceği değerlendirilmektedir.

İlk derece mahkemesinde anlaşmalı boşanmanın, başvuru tarihinden itibaren Kanun’da öngörülen koşulların sağlandıktan ve Anlaşma Protokolü Mahkemeye sunulduktan sonra asgari 15 gün, azami 2 ayda sonuçlanması gerektiği değerlendirilmektedir. Kararın kesinleşme süresi dikkate alındığında.

Boşanma Davasında Erkek Mahkemeye Gelmezse Ne Olur?

Çekişmeli boşanma davasında taraflardan herhangi birisi yapılan duruşmaya gelmez ise boşanma davasının akıbeti de belirsiz olur. Eğer davayı açan taraf gelmez ise Mahkeme talep konusunda düşme kararı verecektir.

Ancak aleyhine dava açılan davalı eş  gelmezse davanın uzaması ve eşe ulaşılması ve bir sonraki duruşmada hazır edilmesi bakımından sorunlara sebep olabilecektir. Mahkeme bu konuda sadece davetiye çıkarabilir ancak kişileri zor kullanarak duruşmada hazır etme şeklinde boşanma davası bakımından bir tedbir uygulanmaktadır. Boşanma, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hakka ilişkin olduğundan kişinin dilekçeler teatisi tamamlandıktan sonra duruşma günü verilen tarihte hazır bulunması ve yargılamanın buna göre devam etmesi gerekir. Anlaşmalı boşanmada ise duruşmada her iki taraf da hazır bulunmalı ve iradelerini hakimin talebi üzerine açıklıkla ortaya koymalıdırlar.

Bu ve benzeri pek çok durum için boşanma avukatı arıyorsanız hemen şimdi iletişime geçebilirsiniz.

2 Responses

  1. Merhabalar 2021 yılında nefsime uyarak kızın biriyle ugunsuz fotomuzu 4 ay önce eşim Casus program indirip benim telefonumdan kendi telefonuna ve öz olmayan annesinin telefonuna göndermiş ve 4 ay önce evi terk edip gitti 4 aydır çocuklarımı bana gostermiyo ve evi terk ederken 8 haftalık hamileydi öz olmayan annesiyle birlikte merdiven aldı doktora cocgumu aldirmislar bunu sonrdan ogrendim ve ben şuan amerikadayim burda çalışıyorum ne yapmalıyım fotoğrafları gosterecem ona buna deyip beni tehtit ediyo öz olmayan kaynanam.ve mahkemeye sunacaklarmis fotoyu bende pişmanım 2021 yılında takılmış oldigum kızla alakalı.ne yapmam lazım bana yardımcı olursanız sevinirim.

    1. bu husus detaylı değerlendirilmesi gerekmekte serkan bey online danışmanlığımız mevcut randevu alırsanız Aile hukuku ve boşanma davalarında uzman avukatımız Elif Nurbanu OR yardımcı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler