Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Emekli Maaşı Haczedilebilir Mi? | 2023 Güncel

Haczedilemeyecek mal ve haklar, 2004 sayılı İcra ve İflâs Kanunu’nda; tamamı haczedilemeyen mal ve haklar ve kısmen haczedilemeyen mal ve haklar olmak üzere ikili bir ayrımla düzenlenmiştir.

Tamamı haczedilemeyen mal ve haklar İcra ve İflâs Kanunu’nun 82. maddesinde, kısmen haczedilemeyen mal ve haklar ise 83. maddede belirlenmiştir.

Madde 83 hükmüne göre, maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilâma müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra müdürünce lüzumlu olarak takdir edilen miktar düşüldükten sonra haczolunabilir.

İcra ve İflâs Kanunu’nun 83. maddesinde kısmen haczine izin verilen maaş kavramının içine “emekli aylıkları” da dahildir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 93 üncü maddesi hükmü gereğince her nevi emekli maaşlarının haczedilmesi mümkün değildir.

Kanun’da emekliler arasında memur, işçi veya bağımsız çalışan emeklisi ayrımı yapılmadan, bütün emekliler için geçerli bir düzenleme yapılmıştır. Emekli maaşlarının tamamı haczedilemez olarak kabul edilmiş ve kısmen de olsa haczedilmelerine imkan tanınmamıştır.

Kanun’un 88. Maddesi hükmü gereğince takip ve tahsili gereken alacakları ve nafaka borçları için haciz yasağı söz konusu olmazken, diğer sebeplerden kaynaklanan borçlarda da emekli maaşına haciz konulabilmesi için, borçlunun hacze muvafakat etmesi gerekmektedir.

Hangi Durumlarda Emekli Maaşına Haciz Gelir?

Kanun’un 88. Maddesi hükmü gereğince takip ve tahsili gereken alacakları ve nafaka borçları için haciz yasağı söz konusu değildir.

Bunları kısaca Vergi Borçları, Nafaka Alacakları ve Borçlunun Rızası ile yapılan hacizler olarak sıralamak mümkündür. Kişinin sonradan verilen rızası veya hacze dair eylemsiz kalması ani şikayet etmekte kaçınması da yargı kararları gereğince bu kapsamdadır.

Banka Kredi Borcu İçin Emekli Maaşında Kesinti Yapabilir Mi?

Banka, emeklinin yaptığı ve imza ederek ödemeyi taahhüt ettiği “Kredi Sözleşmesi” gereğince emekli maaşında kredi borcuna istinaden kesinti yapabilir. Bu ödemelerin emekli maaşından haciz kapsamında değerlendirilmesi mümkün değildir. Çünkü bir icra takibi değil, kişinin rızasına dayalı olarak çektiği krediye ilişkin taahhüt ettiği yasal bir ödeme söz konusudur.

Emekli Maaşına Haciz ile İlgili Kanunlar Ne Diyor?

5510 sayılı Kanun’un 93/1 maddesi, “MADDE 93- (Değişik birinci fıkra: 17/4/2008-5754/56 md.) Bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88 inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir” hükmünü amirdir.

Yine aynı Kanun’un 88 inci maddesi gereğince takip ve tahsil edilmesi gereken PRİM ÖDEMELERİ de emekli maaşından SGK tarafından kesilebilir.

2004 salı İcra ve İflas Kanunu’nun 83 üncü maddesinde “kısmen haczi caiz olan şeyler” sayılmış ve bunlar arasında emekli maaşlarına da yer verilmiştir. Buna göre “Madde 83 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.) Maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.

(Değişik: 12/4/1968 – 1045/1 md.) Ancak haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez”

Daha fazla ayrıntı ve danışmanlık için hemen şimdi OR Hukuk ve Danışmanlık ile iletişime geçebilirsiniz!

40 Responses

  1. Emekli maaşıma sgk, şirketimin prim borcu nedeni ile el koymuş 21/3/2024 tarihinde.emekli maaşına haciz konur mu?nasıl kaldırabilirim

    1. cahiz bey sgk ve nafaka alacakları dışında emekli maaşı haczedilemez. konu sgk alacağı olduğu için haciz işlemi uygulanır. ne yapılacağı hususunda detaylı danışmanlık almanızı tavsiye ederiz. somut olayı irdelemeden yorumlamak doğru olmaz. dolayısıyla haklı bir nedenle mi yapılmış, tesis edilen işlem hatalı mı ? bu konuda değerlendirme yapılması gerekir. iyi günler dileriz

  2. Emekli maaşına izin vererek kesinti yaptırdım bu kesintiyi kaldirmam için ne yapmam gerek

  3. Emekli sandığı emeklisiyim. Kredi borcumu ödeyemiyor. Emekli maaşımdan ne kadar kesinti olur?

      1. bu kendi rizasi sozlesme sirasinda degil sonradan verilen bir belge degil mi? ilk sozlesme sirasindaki imza ile icraa/kesinti yapilamiyor? ayrica bir belge imzalamasi gerekiyor

  4. EMEKLİ MAAŞINA HACİZ KONULAMAZ KANUNU ÇIKMADAN ÖNCE AÇILAN İCRAALAR’I DA KAPSAR MI? YANİ İPTAL İÇİN MAHKEMEYE DAVA AÇMAK MI GEREKİR ? NE YAPMAM LAZIM ?

  5. Merhaba or hukuk ben sgk emeklisiyim benim abim vefat etti ve borcu bize kaldı ama Avukat devreye girdi ama ben başka bankadan zaten blokeliyim borcum haziranda bitecek benim emekli maasima haciz yada icra gelirmiş gelirsede ne kadar gelir tüm hesaplarıma el koyarmı

    1. Songül hanım selamlar.
      Abinizden dolayı size nasıl haciz gelebilir. Bu duruma benzer bir konuda bizde var. Sizin sorunuzu okuyunca tereddütte kaldım.
      Eğer ki sakıncası yoksa bizide aydınlatır mısınız.
      Kendi açımızdan önlem almak adına.
      Selamlar saygılar

  6. Sgk prim borcundan ve vergi dairesi borcumdan dolayi emekli ayligima haciz koyarmi birde bayram ikramiyeleri bloke koymuş buna nasıl kaldirabilirim

  7. Merhaba , ben emekliyim ve bireysel kredi ve kredi kartı borcum var, şimdilik bir ay gecikti ve birkaç ay ödeme yapamayacağım, maaşıma bloke koyarlar mi ya da icra gelir mi? Şimdiden yanıtınız için çok teşekkür ederim

  8. Hayırlı ramazanlar
    Kadın emekli ama ölen kocasının da maaşını alıyor diye biliyorum…
    Bu 2 maaşın birine haciz katılabilir mi?

  9. Merhaba, bir yorum yazmıştım ama eksik yazmışım , tekrar sorumu yinelemek istiyorum, ben memur emeklisiyim, banka kredim ve kredi kartım borcum mevcut, bazı sebeplerden dolayı şu an odeyemiyorum , maaşıma haciz gelir mi ya da bloke koyabilirler mi? Ayrıca bir bankanın A şubesinde bulunuyor borcum ama B subesinden maaş alıyorum A şubesi B şubesinde ki yatan maaşa el koyabilir mi? Şimdiden teşekkürler

  10. Bağ-Kur emekli siyim iki aydır maaşımdan 1270 tl icra diye kesinti yapılıyor sadece icra diyor hiç bir açıklama yok emekli olalı 20 yıl oldu borcumuz yok bunun sebebi ne olabilir

  11. Merhaba

    Tarafıma açılan ceza davasını kaybettim ve karşı taraf ” tazminat : haksız fiilden kaynaklanan” başlığı ile yeni bir dava açmış.
    Benden istedikleri manevi tazminat bedeli, emekli maaşımın çok çok üzerinde. Ayrıca avukat masraflarını da istiyorlar.
    Mahkemeden indirim talep edeceğim ama işe yarar mı bilmiyorum.
    Karşı tarafın avukatını aradım ve bu davadan doğacak tazminat için ( 200 küsür bin tl) benim emekli maaşımı haczedemeyeceklerini beyan ettim. Onlar da biz haczeder alırız dedi. Emekli maaşım 10 bin tl.
    Saygılarımla

  12. Merhaba
    Babam emekli ve kredi kartı borcu mevcut.Annemin üzerinede bir evleri var.
    Borç ödenmezse eve icra gelir mi?Yoksa sadece maaşının 1/4 ine mi haciz gelir?
    Teşekkürler

  13. Ben emekliyim çalışıyorum benim iş yerime maaşıma haciz konuşurmuşsunuz teşekkür ederim

  14. Ben emekliyim çalışıyorum benim iş yerime maaşıma haciz konulurmu teşekkür ederim

  15. Selamlar İbrahim Bey, Bir şahsın bana borcu var. Elimde ise bu borca dahil senetim var. Bana borçlu olan şahıs hem çalışıyor, hemde emekli. bu kişinin maaşından veya emekli maaşına haciz konulurmu acaba? iyi günler.

  16. Kamu bankasına borcu ödeyemediğimden icralık oldum avukat düştüm emekliyim evim var 30 bin TL borcum acaba 2024 nisan ayında açıldı dosya acaba evim şatışa çıkar mı borcu 5 bin ödedim yardımcı olursanız sevinirim

  17. İyi günler. Vefat eden annemizin sgk borcu vardi alti kardese borç miras kaldi.Ben borcun kendi payimi yillar önce odemek istedim ancak olmaz toplu ödemeniz lazim denildi. Simdi emekli maaşima sgk tarafindan icra konulmus.Üç kardesin maaşı var. Bu borcu üç kardesten mi keserler yoksa borcu alti esit parcaya bölüp bnden 6 da birini mi alirlar. Cevaplarsaniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler

  18. Merhaba ayrıldığım eşime mahkeme kararı gereği aramızda anlaşarak ödemem gereken belli sayıda gram altın borcum vardı bu borcu da Eylül 2023 tarihinde ödemem gerekiyordu ama ödeyemedim ve kendisiyle resmi olmayan bir şekilde anlaşarak ödemeleri aylık aylık yapmaya başladım önümüzdeki ay toplu bir ödeme yapacağım ancak eski eşim şimdi paraya ihtiyacı olduğunu ve kalan ödemenin hepsini tek kalemde yapmamı aksi takdirde İcraya vereceğini söylüyor.. Acaba kalan borcum nasıl hesaplanır ve emekli maaşıma icra konulur mu bunu merak ediyorum , teşekkürler

  19. Emekli ve karı koca engelli olan çifte evimizi kiraya vermiştik. Kiralarımızı ödemediler,mahkemelik olduk,icra davasını kazandık.evimizden en nihayerinde çıktılar. Yepyeni evimizi paramparça,kırık dökük ,anahtarı bile teslim etmeden zorla çıktılar. Madden,manen,psikolojik olarak bizi Perişan ettiler. Çok zarar verdiler,adamın bizden önce başkalarıyla 16 tane daha davası varmış!! 7 aydır kira ödemeden,evimizi parçalayarak oturdular. Biz avukata dünya para verdik,evi kiraya güvenip banka kredisiyle almıştık, ama onlar kirayı ödemeden beleşe oturdukları yüzünden bizim masraflarımız katlandı da katlandı, en sonunda icra taşınması için 10 gün süre verdi, 15.gün çıktılar. Evimiz sıfır evdi,şimdi ne duvar,ne mutfak dolabı ne de banyo kalmış!! Malımız hep zararda,biz de aile geçindiriyoruz,adam hapse atılmış,birileriyle kavga etmiş diye duydum bu arada,bana söyleyin,bu kadar engelli ve emekli olduğunun arkasında her türlü kötülüğü yapan bu adam ve karısından ben nasıl masraflarımı alabilirim?? Mağdur olan benim,çok maddi zararım var,emekli parasını alıp keyfine mi bakacak beni bu kadar zarara sokup?? Ben de memurum, emeklisine haciz koymanın bir maddesi,yolu var mı? Bu kadar zarar verip de benim borçlardan yiyemesiğimi o mu yiyecek??Lütfen yardımcı olun..

    1. emekli maaşında kendi rızası ile mütabakat vermesi durumunda haciz söz konusu olur yada bunu bir yaşam tarzı haline getirdiğinin ve aktif ayrı mal varlığının olduğunu ispatlamanız muvaazaları ortaya çıkarmanız gerekir. çok geçmiş olsun

  20. Ben memur emeklisiyim.anlasmali basandigim eski eşim nafaka artırım davası açtı kazandı,ben nafakayı olması gerekenin iki katını oduyordun,söz konusu iki çocuk var ve nafaka çocuklara veriliyor,bunu banka dekontlarimla ispatlayabilirim,davadan sonra çalıştığım iş yerinde ayrıldım son maaş ve tazminatimin hepsini dava sonucu oluşan tutarlar kesildi,şu anda çalışmıyorum ve yeni bir ailem var ve eşimin okuyan iki çocuğu var eşimde calismiyor,dava ve icra kapandıktan sonra tekrar güncelleme yapılıp emekli maasimda nafaka ve icra olarak kesinti başladı bunun için ben bir dilekçe vermedim bir muvafakname imzalamadim,kanunun belirlediği nafaka tutarinida eski eşimle hiç bir sebepten dolayı kurduğum aile birliği için oğlumun hesap numarasına aylık olarak yatiriyordum buna rağmen geçmişe dönük nafaka ve icra kesintisi oluyor bu konuda yardımcı olursanız sevinirim, teşekkür ediyorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler