Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Tiktok Geliri Vergiye Tabi midir?

Video oluşturma ve paylaşmanın yanı sıra canlı yayın imkânı sağlayan bir sosyal medya uygulaması olan “Tiktok” üzerinden gelir elde eden kişiler vergi ödemek zorunda mıdır? Bu soru birçok kişinin aklını kurcalamaktadır.

Öncelikle bir gelirin vergiye tabi olması için süreklilik-devamlılık arz etmesi gerekir. Herhangi bir kanaldan bir iki seferlik elde edilen gelirler genel olarak vergiye tabi değildir. Ama her hafta veya her ay gibi belli aralıklarla bir yerden geliriniz varsa bu artık vergiye tabi olur, çünkü süreklilik arz eden bir gelirdir.

Tiktok gelirleri de böyledir. Tiktok üzerinden belli aralıklarla gelir elde ediyorsanız artık vergiye tabisiniz demektir.

Tiktoktan Gelir Elde Edenler Ne Yapmalı?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Tiktok üzerinden sürekli şekilde bir gelir elde ediyorsanız bunun vergilendirilmesi gerekir.

Peki vergilendirme nasıl olacaktır?

Geliriniz belli bir miktarı aşmıyorsa, bu gelirin belli bir bankaya yatırılması koşuluyla, bankadaki paranız üzerinden kesinti (stopaj) yapılarak vergilendirilmeniz halinde başka bir şey yapmanıza gerek yok.

Bu miktar nedir peki? Yıllar itibariyle değişkenlik göstermektedir. 2022 yılı için 880.000- TL, 2023 yılı için 1.900.000- TL ve 2024 yılı için de 3.000.000- TL’dir.

Bu tutarları aşmıyorsa şayet ilgili vergi dairesine (ikametinin bulunduğu yer olabilir) başvurarak veya internet vergi dairesi üzerinden dilekçe göndererek “istisna belgesi” talep edilmesi gerekiyor.

İstisna belgesini aldıktan sonra Türkiye’de kurulu bankalardan birine başvurarak, bu gelirin tahsil edileceği bir hesap açtırılması gerekiyor.

Açtırılan bu hesap bilgileri 1 ay içinde ilgili vergi dairesine bildirilmelidir.

Bildirilen bu hesaba gelen tutarlar üzerinden ilgili banka aktarılan tutarlar üzerinden %15 oranında kesinti yapacak, kalan tutar hesap sahibine ödenecektir.

Böylece belirtilen tutarları aşmayan gelir üzerinden ilgili bankaca %15 oranında kesinti yapılarak vergilendirme işlemi gerçekleşecektir. Bu gelirlerle ilgili beyanname vermeye, başkaca herhangi bir işlem yapmaya gerek yoktur.

Şayet Elde Edilen Gelir Yukarıdaki Miktarları Aşıyorsa Ne Yapılması Gerekir?

Bu durumda artık vergi mükellefiyeti tesis ettirip elde edilen gelirlerle ilgili gelir vergisi, geçici vergi ve yurt içine hizmet sunuluyorsa katma değer vergisi beyannamesi verilmesi gerekiyor.

Hiçbir Şekilde Beyanname Verilmez ya da Banka Üzerinden Vergilendirme Yapılmazsa Neyle Karşılaşılır?

Elde edilen gelirine göre beyan yükümlülüğüne uymayan veya stopaj yoluyla vergilendirilmeyen vatandaşlar adına vergi müfettişlerinin hazırlayacağı raporlar veya takdir komisyonu kararları üzerine cezalı vergi tarhiyatları yapılabilir. Ancak, bu cezalı tarhiyatlar yapılırken gerçek gelirin vergilendirilmesinin amaçlanması gerekir. Bunun için de elde edilen gelirler yanında, bu gelirlerin elde edilmesi için katlanılan maliyet ve giderlerin araştırılarak doğru bir şekilde hesaplanması gerekir.

Ancak, uygulamada gerçek giderin araştırılması yerine varsayıma dayalı olarak gelirin belli bir oranının (genellikle %50’ si) gider olarak dikkate alındığını görmekteyiz. Bu durum gerçek gelirin vergilendirilmesi ilkesine aykırıdır.

Böyle bir durumla karşılaşan vatandaşların bu durumu Vergi Mahkemesi önüne taşıyarak sonuç almaları mümkündür.

Sonuç olarak;

Tiktok üzerinden süreklilik arz edecek şekilde gelir elde edilmesi durumu söz konusu ise, bu gelirle ilgili gelirin miktarına göre vergi mükellefiyeti tesis ettirilmesi veya belli bir banka üzerinden stopaj yapılması, böylelikle bu gelirin kayıt ve beyanlara yansıtılması gereklidir.

Yine aynı şekilde verilen hizmetten Türkiye’de yararlanılma durumu söz konusu ise katma değer vergisi mükellefiyeti de tesis ettirilmesi gereklidir. Şayet verilen hizmet yurt dışındaki müşterilere yönelik ise katma değer vergisinden istisna olacağı için katma değer vergisi mükellefiyeti tesisine gerek yoktur. Buna rağmen, mükellefiyet tesis ettirilip cezalı tarhiyatlarla muhatap olunursa olayın Vergi Mahkemesi’ne taşınarak olumlu sonuç alınması mümkündür.

Diğer taraftan, anılan sistem üzerinden elde edilen gelir kayıt ve beyan dışı bırakılmış ve bu nedenle cezalı tarhiyatlarla karşılaşılmışsa da, bu tek başına yapılan cezalı tarhiyatların doğru olduğunu göstermez.

Bu durumda cezalı tarhiyata ilişkin vergi inceleme raporunu tetkik edilip gelir ve giderlerin nasıl hesaplandığına bakılmalı ve doğru argümanlarla konu Vergi Mahkemesi önüne taşınmalıdır.

Daha önce de defaatle belirttiğimiz üzere, vergi yargısı özel bir yargı alanıdır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu yanında 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nda da usule ilişkin özel düzenlemeler mevcuttur. Vergi tekniği bilgisi yanında vergi hukuku bilgisi de gerektirir. Bu nedenle vergi yargısına taşınacak davaların alanınca uzman vergi hukukçuları tarafından yürütülmesi olumlu sonuç alabilmek açısından elzemdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler