Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi (TCK m. 88)

Kasten Yaralamanın İhmali Davranışla İşlenmesi Suçu Mevzuatımızda Nerede Düzenlenmiştir?

Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 88. maddesinde ve indirim sebebi olarak düzenlenmiştir. Madde metni;

“Madde 88- Kasten yaralamanın ihmali davranışla işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte ikisine kadar indirilebilir. Bu hükmün uygulanmasında kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesine ilişkin koşullar göz önünde bulundurulur. “şeklindedir.

TCK m. 88’de düzenlenen kasten yaralama suçunun madde gerekçesinde aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir;

‘Maddede kasten yaralama suçunun daha az cezayı ge­rektiren hâli düzenlenmiştir. Buna göre, kasten yaralama fiilinin kişi üzerin­deki etkisinin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, faile daha az ceza verilmesi öngörülmüştür.

Bu düzenlemeyle, 765 sayılı Türk Ceza Kanununun benimsediği “kasten müessir fiil”in belli süreyle “mütat iştigallerden mahrumiyeti mucip olma” ölçütü terk edilmiştir. Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisi­nin basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olup olmadığını belirlemenin tıp biliminin verilerine göre yapılacağı göz önünde bulundu­rulmalıdır.

Bu ölçüye varmayan kasten yaralamalarda soruşturma ve kovuştur­manın yapılabilmesi, mağdurun şikâyetine bağlı kılınmıştır.’

Suçun Maddi ve Manevi Unsuru Nedir?

Suçun maddi unsuru ihmali bir davranıştır, yani fail hukuken yapması gereken bir davranışı yapmayarak yaralama neticesinin oluşmasını sağlamaktadır. Suçun manevi unsuru ise kasttır.

Suçun Faili Ve Mağduru Kimlerdir?

Bu suçun faili ve mağduru herkes olabilir. Fail ve mağdur olmak için ek bir nitelik aranmamıştır. Ancak kasten yaralama suçunun nitelikleri hallerinin düzenlendiği TCK m. 86/3’e göre bu suçun;

a) Üstsoya, altsoya, eşe, boşandığı eşe veya kardeşe karşı,

b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,

c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,

d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi halleri cezanın artırılması sebebidir. Yani bu hallerde yerine göre failin veya mağdurun nitelikleri ceza tayininde etkili olur.

Suçun Takibi Şikayete Bağlı Mıdır?

TCK m. 88’de düzenlenen kasten yaralama suçunun ihmali davranışla işlenmesi suçu neticesinde oluşan yaralama basit tıbbi müdahale ile giderilebilir düzeyde ise takibi şikayete bağlıdır. Diğer hallerde şikayete bağlı değildir.

Suçu Kovuşturmayla Görevli Mahkeme Neresidir?

TCK m 86, 87/1,2 ve 3’teki hallerde suçu kovuşturmaya görevli mahkeme asliye ceza mahkemeleridir.

Suçun Yaptırımı  Ve Nitelikli Halleri Nelerdir?

İhmal suretiyle yaralama suçunda suçun basit veya nitelikli hallerine göre belirlenecek cezadan TCK m 88 uyarınca üçte ikisine kadar indirim yapılabilir.

Yargıtay Uygulamaları

Sanığa ait köpeğin, mağduru ısırması şeklinde gerçekleşen eylemde, mağdurun velisinin şikayetten vazgeçmesi 

Oluş ve kabule göre sanığa ait köpeğin, mağduru ısırması şeklinde gerçekleşen eylemde, mağdurun velisinin şikayetten vazgeçmesi karşısında, 5237 Sayılı TCK.nun 177.maddesinde düzenlenen kasten işlenen ve takibi şikayete tabi olmayan hayvanın tehlike yaratabilecek şekilde serbest bırakılması suçundan yargılamaya devam edilmesi gerektiği gözetilmeyerek, 5237 sayılı TCK.nun 44. maddesi uyarınca fikri içtima nedeniyle yazılı şekilde taksirle yaralama suçundan hüküm kurulmasıyla yetinilmesi bozma nedenidir. (Y2.CD 24/05/2011 T, 2009/48124 E.,  2011/11151 K.)

İhmal suretiyle yaralama suçunun manevi unsuru kasttır

Sanığa ait … Gıda Sanayi şirketinde makine temizleyicisi olarak çalışan mağdurenin, çalışmakta olan makineyi temizlemek isterken parmağını makineye kaptırmak suretiyle hayati fonksiyonlarını hafif derecede etkileyecek sağ el üçüncü parmakta kırık oluşacak şekilde yaralandığı olayda; işyeri sahibinin hukuki sorumluluğun bulunsa da doğrudan ya da olası veya davranışla oluşan kasttan bahis olunabilmesinin mümkün olmayacağı gözetilmeden suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde ihmali davranışla kasten yaralama suçundan hüküm kurulması bozma nedenidir. (Y3. CD 09/04/2014 T, 2013/25561 E.,  2014/14825 K.)

Bir Yanıt

  1. bir motosiklet kazası gecirdim. arabaya arkadan carptık. fakat ben motorun arkasındaydım yolcu olarak . kalça kemiğim kırıldı. motorsiklet sürücüsünden maddi manevi tazminat alabilir miyim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler