Polis Okulunda geçen sürenin hizmetten sayılması veya sayılıp sayılamayacağı hususu uygulamada tartışma konusudur. Bu yazımızda bu konuya açıklık getireceğiz.
5510 sayılı Kanunun 46. maddesinde düzenlenen sigorta borçlanması, yükseköğrenim sonrası subay ve polisliğe atananlar için düzenlenmiş özel bir borçlanma türüdür. Bu nedenle bu nitelikteki sigorta borçlanmalarından memur statüsünde görev alanlar (5510 sayılı Kanun sonrası memur olanlar) yararlanır. Kanunun 46. maddesi hükmüne göre, fakülte veya yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra subay veya astsubaylığa naspedilen veya yedek subaylık hizmetini takiben subaylığa geçirilenler, fakülte ve yüksekokullarda kendi hesabına okuduktan sonra, komiser yardımcısı veya polis memuru olarak atananların başarılı öğrenim süreleri ile fakülte veya yüksekokullarda kendi hesabına okumakta iken Türk Silahlı Kuvvetleri veya Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrencilerin, daha önce kendi hesabına okudukları normal okul sürelerini borçlanabilir.
5510 sayılı Kanunun geçici 4.maddesi 10.fıkrasına göre;
- Polis Akademisi ile fakülte ve yüksek Okullarda Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okuyan veya
- Kendi hesabına okumakta iken Emniyet Genel Müdürlüğü hesabına okumaya devam eden öğrenciler ile
- Emniyet Hizmetleri Sınıfında 4. maddenin birinci fıkrasının (c)bendi kapsamında çalışmakta olanların,
Bahse konu okullarda geçen başarılı eğitim süreleri, istekleri halinde;
Borçlanma talep tarihinde ilgisine göre en az aylık alan polis veya komiser yardımcısının emekli keseneğine esas unsurları üzerinden, bu sürelere ait sigortalı ve işveren hissesi priminin tamamı borçlandırılmak suretiyle hizmetten sayılır. Bundan doğacak borç tutarının tamamı borcun tebliğ edildiği tarihten itibaren iki yıl içinde kendileri tarafından ödenir.
Buna göre hizmet borçlanması yapan Polislerin borçlanma bedelini ödemeleri kaydıyla borçlandıkları süre kadar süreyi hizmetleri kapsamında saydırmış olurlar. Bu süre eğer polis olmaları ile ilk defa başlayan emekli sandığı iştirak başlangıçlarını geriye götürüp götürmeyeceği yönünde diğer sosyal güvenlik mevzuatında (506 SK ve 3201 SK) açıkça hüküm bulunsa da 5434 sayılı Kanunda açıkça bir hüküm bulunmamaktadır.
Polis Okulunda Geçen Sürenin Hizmetten Sayılması – 5510 Sayılı Kanun Uygulaması
Ancak 1.10.2008’de uygulanmaya başlayan 5510 sayılı Kanunun geçici 7.maddesi, 5434 sayılı Kanun kapsamında çalışanların hizmet borçlanmalarının hizmet-süresini geriye götürmeyeceğini belirtmiştir. Bu sebeple SGK polislerin hizmet borçlanmalarını ilk defa emekli sandığı iştirakçisi olanlar için iştirak başlangıç sürelerini geriye götürmemiştir.
Bu durum kanunların geriye yürümezliği ilkesine ve Anayasanın eşitlik ilkesine aykırıdır. Bu bağlamda idari yazışmaları yapıp herhangi olumlu bir netice alınamaması halinde İş mahkemesinde dava açılması gerekir.
Polis okulunda geçen sürenin hizmetten sayılması noktasında hak kaybı yaşanmaması açısından alanında uzman bir avukattan hukuki yardım alınması faydalı olacaktır.
Sitemizdeki diğer makalelerimize buradan ulaşabilirsiniz.
14 Responses
Merhabalar polis akademisi egitimimin ilk 4 ay kadar bir kısmında 18 yaşından kucuktum. Akademi öğreniminin hizmetten sayılması icin SGK’ya müracaatım halinde bu süre de hizmetten sayılır mı yoksa bu dönemde 18 yaşından küçük olduğum için hizmetten sayılmaz mı.
Şimdiden teşekkürler..
İyi çalışmalar dilerim.
Polis okulundan sonra özel harekat kursuna seçilip 6 ay maaşlı eğitim gördüm sonra göreve başlatıldım eğitim günlerimin borçlanıp borçlanamayacağımı bilgisi olan varsa o dönem lise mezunuydum bana dönermi
son mahkeme kararları çerçevsinde polis okulu hizmetten sayılmamaktadır ancak 6 aylık kısmı saydırabilirsiniz
2 sene polis okulu var bunu hizmetten saydırıp emekli olmak istiyorum .Varsa nasıl , nereye başvurulur. Bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.
Somut durumu incelememiz gerekir. Ofisimize ulaşıp danışmanlık alırsanız gerekli değerlendirmeyi uzman arkadaşımız yapacaktır.
1993 yılında Trabzon polis okulunda okuyarak (12 ay diye başlayıp 9 aya düşürülünce 10 buçuk ayda mezun olarak) mesleğe başladım 2001 yılında istifa ettim. Acaba okuduğum süreyi borçlana bilirmiyim.
Borçlanamazsınız
Mrb İbrahim bey iyi akşamlar
Ben 2003 polis meslek yüksekokulu mezunuyum.2016 yılı kasım ayına kadar polis ve komser yardımcı olarak çalıştım.khk ile ihraç oldum.polis meslek yüksekokulunda geçen 2 yılı saydirmak ve askerliği saydirmak ve geriye kalan günü (2.5 yıl)sigortalı olarak çalışarak emekli sandığından emekli olmak istiyorum sizce nasıl Bir yol izlemeliyim.
Konunun bir çok boyutu var idare departmanımızla görüşürseniz uzman arkadaşımız yardımcı olacaktır.
2011 yılında Polis Okulunda (POMEM) okurken başka bir Kuruma Memur olarak atandığım için istifa ettim. Toplam da 114 gün eğitim aldım. İstifa ettiğim için tazminatı da ödedim. Eğitim sürecinde geçen 114 günü sigortalı olarak saydırabilir miyim?
İbrahim bey merhabalar, 2011 yılında Polis Okulu’nda (POMEM) eğitim görürken başka bir Kuruma memur olarak atandığım için istifa ettim. Toplamda 114 gün eğitim aldım. İstifa ettiğim için gerekli tazminatı da ödedim. Polis Okulu’nda geçen 114 günlük süreyi sigortalı olarak saydırabilir miyim?
Merhaba 1998 de polis okuluna gidip 1999 da göreve başlamış bir polis memuru 20+5 yıl yıpranma payı gözünüzde bulundurulup yaş beklemeden 20. Yılda 2018 yılında emekli olabilir miydi
08.09.2008 tarihinde Fırat Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği programına kayıt yaptırdım ve 28.09.2009 tarihinde Atatürk Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği bölümüne kurumlararası yatay geçiş yaparak 27.05.2009 tarihinde buradan mezun oldum.
Lise mezunu olarak 26.08.2009 tarihinde bir devlet üniversitesinde Memur kadrosunda göreve başladım.
03.03.2020 tarihinde dış kaynaktan 926 sayılı Kanun 14. Maddesine göre TSK’da subay adayı eğitimine başladım. Halen Subay olarak görev yapmaktayım.
Soru 1: 5510 sayılı Kanun’un 46’ncı maddesine göre sivil öğrenimde geçen ve sigorta girişimin olmadığı süreler olan 08.09.2008-25.08.2009 (dahil) tarihleri arasındaki 352 günlük süreyi borçlanmam mümkün müdür?
Soru 2: Eğer yukarıda belirtilen 352 günlük sürenin borçlanması mümkün ise, borçlandığım takdirde sigorta başlangıç tarihim 08.09.2009 sayılır mı?
Soru 3: Eğer sigorta başlangıç tarihimin 08.09.2009 sayılması mümkün ise, 5434 sayılı Kanuna tabi olmam mümkün müdür?
2024 için ücret ne kadar