Aylıktan Kesme Cezası, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125.maddesinin 1.fıkrasının (c) bendinde düzenlenmiştir.
Aylıktan kesme, memurun, brüt aylığından 1/30 – 1/8 arasında kesinti yapılması olarak tanımlanmıştır.
Aylıktan Kesme Cezası Verilmesini Gerektiren Fiil ve Haller
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve haller şunlardır:
- a) Kasıtlı olarak; verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek, görevle ilgili resmi belge, araç ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak,
- b) Özürsüz olarak bir veya iki gün göreve gelmemek,
- c) Devlete ait resmi belge, araç, gereç ve benzerlerini özel menfaat sağlamak için kullanmak,
- d) Görevle ilgili konularda yükümlü olduğu kişilere yalan ve yanlış beyanda bulunmak,
- e) Görev sırasında amirine sözle saygısızlık etmek,
- f) Görev yeri sınırları içerisinde her hangi bir yerin toplantı, tören ve benzeri amaçlarla izinsiz olarak kullanılmasına yardımcı olmak,
- g) (Mülga: 13/2/2011 – 6111/111 md.)
- h) (Mülga: 13/2/2011 – 6111/111 md.)
ı) Hizmet içinde Devlet memurunun itibar ve güven duygusunu sarsacak nitelikte davranışlarda bulunmak,
- j) (Mülga: 13/2/2011 – 6111/111 md.)
Aylıktan kesme cezası verilmesine sebep olmuş bir fiil veya halin cezaların özlük dosyasından silinmesine ilişkin süre(10 yıl) içinde tekerrüründe bir derece ağır ceza uygulanır. Aynı derecede cezayı gerektiren fakat ayrı fiil veya haller nedeniyle verilen disiplin cezalarının üçüncü uygulamasında bir derece ağır ceza verilir.
Geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmaları olumlu olan ve ödül veya başarı belgesi alan memurlar için verilecek cezalarda bir derece hafif olanı uygulanabilir.
Yukarıda sayılan ve disiplin cezası verilmesini gerektiren fiil ve hallere nitelik ve ağırlıkları itibariyle benzer eylemlerde bulunanlara da aynı neviden disiplin cezaları verilir.
Özel kanunların disiplin suçları ve cezalarına ilişkin hükümleri saklıdır. Yukarıda yazılı disiplin kovuşturmasının yapılmış olması, fiilin genel hükümler kapsamına girmesi halinde, sanık hakkında ayrıca ceza kovuşturması açılmasına engel teşkil etmez.
Aylıktan Kesme Cezası Vermeye Yetkili Amirler
Aylıktan Kesme Cezası, ceza verilecek memurun disiplin amiri tarafından verilir. Disiplin amirleri her kurum için ayrı ayrı düzenlenmiştir. Örneğin, okuldaki öğretmen hakkında disiplin cezası vermeye yetkili amir, okul müdürüdür. Okul müdürü hakkında disiplin cezası vermeye yetkili amir de ilçe milli eğitim müdürüdür.
Özel kanunların disiplin cezası vermeye yetkili amir ve kurullarla ilgili hükümleri saklıdır.
Aylıktan Kesme Cezasında Karar Süresi ve Zamanaşımı
Aylıktan kesme cezası, disiplin amiri tarafından, soruşturmanın tamamlandığı tarihten itibaren 15 gün içinde verilmek zorundadır.
Aylıktan kesme cezasını gerektiren fiil ve halleri işleyenler hakkında, bu fiil ve hallerin işlendiğinin öğrenildiği tarihten itibaren bir ay içinde disiplin soruşturmasına başlanmadığı takdirde disiplin cezası verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Disiplin cezasını gerektiren fiil ve hallerin işlendiği tarihten itibaren nihayet iki yıl içinde disiplin-cezası verilmediği takdirde ceza-verme yetkisi zamanaşımına uğrar.
Memurun Savunma Hakkı
Devlet memuru hakkında savunması alınmadan disiplin cezası verilemez. Soruşturmayı yapanın veya yetkili disiplin kurulunun 7 günden az olmamak üzere verdiği süre içinde veya belirtilen bir tarihte savunmasını yapmayan memur, savunma hakkından vazgeçmiş sayılır.
Aylıktan Kesme Cezasının İptal Nedenleri
- Maddede belirtilen fiil ile cezanın örtüşmemesi,
- Fiil ve halin öğrenilmesinden sonra 1 ay içerisinde disiplin soruşturmasına başlanmaması,
- Fiil ve halin öğrenilmesinden sonra 2 yıl içinde ceza verilmemesi,
- Cezanın memurun disiplin amiri dışında biri tarafından verilmesi,
- Disiplin soruşturmasını yapan ile ceza veren kişilerin aynı olması,
- Savunma hakkı verilmemesi veya 7 günden az savunma hakkı verilmesi,
- Usulüne uygun bir disiplin soruşturması yapılmaması,
Gibi nedenler aylıktan kesme cezasının iptal nedenlerindendir.
Aylıktan Kesme Cezası İle İlgili Diğer Hususlar
Aylıktan kesme cezası, cezanın veriliş tarihini takip eden aybaşında uygulanır.
Disiplin cezaları memurun özlük dosyasına işlenir. Aylıktan kesme cezası alan memur, aylıktan kesme cezasının uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir.
Disiplin amirleri tarafından verilen aylıktan kesme cezalarına karşı disiplin kuruluna itiraz edilebilir. İtirazda süre, kararın ilgiliye tebliği tarihinden itibaren yedi gündür. Süresi içinde itiraz edilmeyen disiplin cezaları kesinleşir.
İtiraz mercileri, itiraz dilekçesi ile karar ve eklerinin kendilerine intikalinden itibaren otuz gün içinde kararlarını vermek zorundadır.
İtirazın kabulü hâlinde, disiplin amirleri kararı gözden geçirerek verilen cezayı hafifletebilir veya tamamen kaldırabilirler.
Disiplin cezalarına karşı cezanın tebliğinden itibaren 60 gün içinde idari yargı yoluna başvurulabilir.
İdari davalar ile ilgili olarak Ankara İdare Avukatı başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.
56 Responses
16 yıl önce 1/30 oranında maaş kesim almıştım şimdi yine farklı bir durumdan dolayı aldım, önceki otomatik olarak silinmez mi yada birbirini etkiler mi, buna itirazı müdüre mi yapacağım zaten cezayı o verdi
aylıktan kesme cezasının sicilden silinme süresi 10 yıldır. bu nedenle 16 yıl önce verilen ceza bugün için sicilden silinmiştir. bu nedenle şimdi ki cezayı etkilemez. yeni verilen ceza tebliğ olduktan sonra 60 gün içerisinde yetkili idare mahkemesinde dava açılabilir. detaylı bilgi için ofisimizle irtibata geçebilirsiniz.
İyi günler eşim sağlık ocağinda ebe grevden dolayı daha çok güvenlik sebebiyle de 2 gün işe gitmedi savunma almadan herhangi bir cezai bilgilendirme yapmadan maaşları kesilmiş ne yapmamız lazım.
125 . madde C-ı ya göre 1/30 ceza aldım itiraz edip 125 A/e ye göre yani maaş kesim yerine nüans farkı ile Uyarı isteyebilme hakkım var mı acaba
Geçmiş hizmetlerinizin olumlu olması halinde en fazla bir alt ceza olan kınama cezası verilebilir. aylıktan kesme cezasından uyarma cezasına düşürme imkanı yoktur.
Ben aylıktan kesme aldım fakat setifika aldım adalet bakanından bunlarla itiraz etmeme rağmen cezam ayni kaldı cezyı 9 günsonra kamara izleyerek verdiler ankara komüsyonuna itiraz ettim bunları sçyledim indirimsiz onadı 60 gün süren var ikibin masraf istiyorlar baş vurmadom 36 yıllık baş memurum cimere yazdım mahkemeye baş:ur diyornen
necmi bey mahkemeye başvurmanız gerekmektedir.
Merhaba sayın hocam, ben 1/8 oranında aylıktan kesme cezası aldım. Ceza süresi olarak kaç ay kesinti yapılacağı belirtilmemiş, aylıktan kaç ay kesinti olur. Ayrıca il idare kurulu kararında sıralı amirlerin asli kusurlu olduğu aynı işlemi gerçekleştiren kamu görevlilerin ise yapılan soruşturmada herhangi bir ceza teklif edilmediği görülmüş olup, disiplin soruşturması yapan soruşturmacı tarafından usul yönünden eksik yapıldığı anlaşılmıştır. İbaresi yer almaktadır. Bu ceza iptal edilebilir mi.
takip eden ilk ay kesinti olur. cezanın iptali ile ilgili olarak değerlendirme yapmamız için tesis edilen işlemi görmemiz gerekir. bu konuda danışmanlık hizmeti vererek sağlıklı bir bilgi verebiliriz.
Aylıktan kesme cezasına idari yargı ya başvurma cezayı durdururmu yoksa hemen uygulanır dava kazanılırsa geri iade mi edilir. Merkez disiplin kuruluna itiraz reddedildi yine de yargı yolu tavsiye edilir mi ?
aylıktan kesme cezasına karşı idari yargıya başvurma cezayı durdurmaz. ceza, kesinleşmeyi takip eden ilk ay uygulanır. dava dilekçesinde işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal ve özlük hakların iadesi istenirse davayı kazanmanız durumunda aylıktan kesilen miktar iade edilir. merkez disiplin kurulu tarafından itirazın red edilmesi ile verilen disiplin cezası kesinleşmiş olur. merkez disiplin kurulu kararının tebliğinden itibaren 60 gün içerisinde dava açılmalıdır.
Merhaba kınama cezasında maaş kesintisi oluyormu
tekerrür süresi içerisinde ikinci kez işlenmesi halinde aylıktan kesme uygulanmasına neden olur.
2002 ve 2004 yıllarında aylıktan kesme cezası aldım ben o zaman herhangi bir itirazda bulunmadım Emekli olduktan sonra yasal faizi ile bu cezaları iade alabilir miyim veya alabilmek için hangi yolu izlemeliyim
Merhaba kınama cezasında maaş kesintisi oluyormu hemşireyim
10 maaş aylık kesimi cezası aldım emeklilikte bu parayı geri alabiliyor muyum
Bana maaştan kesme cezası verdiler mahkemece ceza iptal edildi bana maaşımdan kesilen cezanın aynısını yatırdılar herhangi bi faiz yada bugünkü maaşımın 30/1 biride verilmedi ne yapmalıyım
faiz talebinde bulunmadı iseniz faizi yatırmazlar. dava açarken işlemin iptali ile faiz talebinde bulunmadı iseniz idarenin işlemi doğru tesis edilmiş durumdadır.
Aylıktan kesme cezası sadece 1 aylık için mi uygulanır
Jandarma personeliyim ;Hükümlü ve tutuklunun adliyeden kaçması sonucunda idari soruşturma açıldı 20 ay rütbe durdurma verilirse şuanda sözleşmeli olduğum için ve ceza gelmeden bu arada muvazzaf olursam , 20 ay rütbe durdurma mı olur yoksa sözleşmeli olduğun zaman ki gibi 20 ay rütbe durdurma verildiğinde para cezasına döndüğü gibi para cezasına mı döner
Bir gurup usta ŏgretici tarafından milli egitim můdůrů aleyhinde konuştuğum iddiasıyla şikayet ediliyorum.şahitlerin iftiralarına başka kanıt yok ve ayliktan kesme cezasi alıyorum bu şekilde bir iddia subata erermi ve bu ceza verilirdi şu ana kadar hiç bir cezam olmadığı gibi bir çok ödůlům var Teşekkür ederim
Merhaba.
Emekli olduktan sonra açılan soruşturma sonucu, önce kınama ve kademe durdurulması, son savunmam sonucu ise, aylıktan kesme cezası verildi.
Bu ceza, emekliye uygulanabilir mi ya da böyle bıraksam sonuç ne olur.
Şimdiden çok teşekkürler.
8 yıl önce kademe ilerlemesi durdurulma cezası aldım,ancak kıdemim 1/4 olduğundan bunun yerine maaş kesintisi cezası aldım.Ayrıca görev yeri değişikliği yapıldı.Kademe ilerlemesi cezasına iptal davası açma şansım var mı.
idare disiplin cezası vermiştir
memur bu disiplin cezasına iptal davası açmış ve kazanmıştır
idare aleyhine sonuçlanan davayı idari bölge idare mahkemesinde istinaf etmiştir
ancak bölge idare mahkemesi henüz kararını vermeden idare tarafından idare mahkemesinin iptal gerekçeleri doğrultusunda idarece aynı disiplin cezalarını yeniden verilmiştir
idarenin istinaf başvurusuda reddedilmiştir
yukarıda açıklanan bu durumlar hukuka aykırı mıdır hukuka uygun mudur
Bu sorunuza sağlıklı bir cevap vermemiz için idare mahkemesinin gerekçesini görmemiz gerekir. Çünkü idarenin iptal gerekçeleri doğrultusunda işlem tesis ettiğini söylüyorsunuz…
1/4 maaş katı cezası aldım maaşımdan 16740 para kesil 52 bin maaş alıyorum fazla degilmi
Kanunda 1/8 ile 1/30 olarak geçiyor. Tekerrür var ise 1/2 ve 1/4 olabiliyor.
Aylıktan kesme cezası da kaç ay ya da kaç yıl kesinti olmaktadır
1 ay kararın kesinleşmesini takip eden ilk ay 1 defaya mahsus olmak üzere kesinti yapılır.
Okula gelen ödenek te komisyon üyelerinin yerine imza attım.okul açılmadan işleri halla e bilelim.okul öğretmenleri şikayette bulunmuş.bunun cezai karşılığı nedir
İmza atıp ödenek alımı yapıldı ise, zimmet ve resmi evrakta sahtecilikle yargılanırsanız.
Uyari cezasında aylıktan kesme oluyor mu uyarı cezası aldım ve maaşımdan da kesinti oldu
Olmaması gerekir uyarı cezası ile aylıktan kesme aynı değil
16 gündür ise gitmiyorum yazılı şekilde müdüre mazeretim ilettim fakat belgeleyemiyorum maaşım yatmamış bu mümkün. .mu
16 ay uzun süreli rütbe durdurma cezası aldım aylıktan kesme olarak ceza yiyeceğim kaç ay maaşımdan kesilecek
Sadece 1 ay kesilir
Merhaba. aylıktan kesme cezası emekli olurken geri ödeniyor mu acaba
Merhaba. Ceza herhangi bir şekilde geri alınmadıysa veya idare mahkemesi tarafından iptal edilmediyse geri ödeme olmaz
Kolay gelsin iyi günler
Sözleşmeli jandarma uzman Çavuşum 16 ay uzun süreli durdurma aldım karşılığı olarak rütbe durdurma olmadığı için aylığımdan kesilecek miktarı bilmiyorum nekadar kesinti Yapılabilir.
Aylıktan kesme cezası alan müdür yardımcısının İdareciliği düşer mi?
Düşmez
Merhaba aylıktan kesme cezası alan müdür yardımcısının idareciliği düşer mi meb
Düşmez
Polis memuru olarak Mayıs 2023 yılında yaş haddinden emekli oldum. 2012 yılında hizmet dışı polise yakışmayacak hal ve hareketlerde bulunmaktan, 6 ay kıdem tenzili ile değerlendirilip 18 yıllık sicilimin olumlu ve her hangi bir cezam olmadığından bir alt ceza olan 4-10 yemviye kesimine çevirerek 10 gün yevmiye cezası uygulayarak 2012 yılında 960tl para cezası verildi. Bu ceza tutarını geri alabilirmiyim, şimdi. Meil olarak cevap alabilirsem sevinirim. Saygılarımla
Alamazsınız.
Merhabalar il idare kurulunun gorusune istinaden çalıştığım kurum benden
son savunmasi alinmis ve son savumadan sonra son savunmami yetersiz gormus ve il idare kurulun vermis oldugu ayliktan kesme cezasini aynen 06.01.2025 tarihinde aynen vermistir. Fakat ayligimdan 15.01.2025 tarihinde kesmemiş kurum gerekcesi ise il idare kuruluna yaptigim itirazin sonucunu gistermistir. VE bana itirâz ettiginiz il idare kurülu itirazinizi uygun gormeZse ve ayliktan kesme cezanzi kesinlestirdikten sonra takip eden ay verilecek demitir Calistigim kurum bu uygulamayi dogru mu yapmistir.
Evet doğru yapmıştır. Kesinleşme yapılmadan kesmezler.
İyi akşamlar,universitede yüksekokul sekretereteri olarak çalışıyorum bir personelin iftiralariyla disiplin soruşturmasından kademem 1/4 olduhundanmaastan kesme cezası verildi ayrıca disiplin kavusturmasi açıldı yok dosyayi Danıştay’a gönderdi Danıştay men rey kyo onama diyerek geri iade etti şimdi yeniden soruşturmacı atanmış sonuç ne olabilir
İbrahim Bey Kademe İlerlemesi Cezasında eğer son kademeye gelindiyse bildiğiniz üzere maaştan 1/2 ile 1/4 arası kesinti yapılır. Bu kesinti 1 defa mı yapılır? Yoksa 1 ile 3 yıl arası belirlenen süre boyunca mı kesinti yapılır?
Takip eden ay ödemesinde 1 defaya mahsus olarak yapılır.
Mrblar Kademe İlerlemesi Cezasında eğer son kademeye gelindiyse bildiğiniz üzere maaştan 1/2 ile 1/4 arası kesinti yapılır.
Maaşın 1/2 simi yada 1/4 umu kesileceğini neye göre karar veriliyor.
Merhabalar. Şimdi bana iş yerinde uyumaktan tutanak tutuldu. Ama soruşturma raporunda: kasıtlı olarak verilen emir ve görevleri tam ve zamanında yapmamak, görev mahallinde kurumlarca belirlenen usul ve esasları yerine getirmemek görevde ilgili resmi belge, arac ve gereçleri korumamak, bakımını yapmamak, hor kullanmak hükmu uyarınca, AYLIKTAN KESME cezasi verilmis. Simdi benim uyumamla bu ibranin bir alakasi varmı
Merhabalar, 1 gün okula gitmediğimden dolayı aylıktan kesme cezası verildi. üstün başarı belgem var cezanın 1 alkt kınamaya cevrilmesi için itiraz dilekçemi nasıl yazabilirim.
Selamın aleyküm hocam aylıktan kesme cezası aldım dörtte bir oranında ama maaşımda icra varken kesinti yapılabilir mi
Merhabalar Av. Bey. Aylıktan kesme cezasına karşılık savunmam istendi. Ben de dosya kapsamında bulunan muhakkik raporu dahil bütün evrakları istedim. Ancak disiplin amiri sadece telefon dinlemelerinin bir kısmını ve alınan ifadelerden üç tanesini gönderdi. Gerisi için uygun görülmedi diye resmi yazı gönderdi. Kanuna göre savunma yapabilmem için bütün evrakları göndermesi gerekirken sadece bir kısmını göndermesi tek başına cezanın iptali için yeterli mi acaba? Nedeniyle birlikte yanıtlarsanız sevinirim teşekkürler.
Merhabalar maaş kesinti cezası alınması durumunda sicile işliyor,başka bir işe girerken ya da memuriyette engel teşkil eder mi sicile işlemiş olması