Haciz, alacağın takibi için borçlunun malları ve parasal değerleri ile hak ve alacakları üzerine konulan ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu’nda uygulanma şekli belirlenmiş bulunan bir cebri icra işlemidir.
Ülkemizde tescil edilen araçların kayıtları kolluk eliyle tutulur ve trafik tescil birimleri bununla yetkilidir. Son dönemde ara tescilinde Noterlere de kanunla yetki verilmiştir. Ancak tescil kayıtlarının, aynı sistem üzerinden İçişleri Bakanlığı eliyle tutulduğu görülmektedir. Aracın trafiğe çıktığı ve tescil olunduğu ilin Valiliği’ne bağlı trafik tescil birimi eliyle kayıt tutulur.
Haciz kararı, icra dairesince icra edilmek üzere bu tescil birimine gönderilir ve kolluk elindeki Araç Tescil Kayıtlarında hakkında haciz kararı uygulanacak aracın tescili bilgisine ŞERH düşülür. E-devlet uygulamasında bu şerhler görünür olur aynı zamanda kolluk da bu bilgileri sorgulayabilir.
Araç haczini kaldırma, işte bu alacağın takibi amacıyla konulan şerhin kaldırılması işlemidir. Haciz kararı, borcun borçlu tarafından ifa edilmesiyle, mahkeme kararıyla veya borca dair alacaklı veya borçlunun anlaşması ve şerhin kaldırılması yönüyle talepte bulunulması ile kaldırılabilir.
Araçta Haciz Olduğu Nasıl Öğrenilir?
Araç üzerinde bulunan haciz ve şerh kayıtları değişik yöntemler ile belirlenebilir. Bunları şöyle sıralamak mümkündür:
a)Kişi, adına kayıtlı aracın e-devlet “ARAÇLARIM” başlığı altında sorgulamasını yaparak, Hak Mahrumiyeti başlığı alanda böyle bir şerhin var olup olmadığını her zaman kendisi sorgulayabilir.
b) Diğer bir yöntem ise Noter kanalıyla bu işlemin yapılmasıdır. Özellikle araç alım satımlarında görevli noterlerde bu sorgulama öncelikle yapılması gereken bir işlemdir.
c) Ayrıca araç tescil işlemleri ile görevli kolluk trafik birimleri de buna dair talep üzerine ve kişinin sahiplik beyanı ile aracın üzerinde bir kısıtlama olup olmadığını talep eden kişiye vermeye/bildirmeye yetkilidirler.
Araç Haczi Nasıl Kaldırılır?
Araç haczi borcun ifa edildiğine dair belgelerin ibraz edilmesiyle, mahkemeye bu konuda yapılan müracaat üzerine karar verilmesiyle ve borca dair alacaklı veya borçlunun anlaşması ve şerhin kaldırılması yönüyle talepte bulunulması ile İcra Dairesi tarafından KADIRILABİLİR.
Bu hallerde ödeme belgesi, mahkeme kararı ve varılan anlaşmaya dair hazırlanan dilekçe ile İcra Dairesi’nden haczin kaldırılması talep edilmelidir.
Araç Haczi Kaldırma İşlemi Ne Kadar Sürer?
Borcun, borçlu tarafından ifa edilmesi ve bunun sonucunda bir dilekçe ile haczi koyan İcra Dairesi’nden kaldırılmasını isteme dilekçesi ile 1-5 gün arasında haczin kaldırılması mümkündür.
İcra Mahkemesine yapılan itiraz üzerine de Mahkeme durumu inceleyip sunulan gerekçelerin ve yasal dayanakların haklı olduğuna karar verirse haciz şerhi kaldırılabilir. Bu hallerde kaldırma işlemi bakımından 1-2 Ay arasında sürelerin söz konusu olabileceği değerlendirilmektedir.
Kısa süre içerisinde haczin kaldırılmasına dair diğer bir yöntem ise borçlu ile alacaklının borca dair ve ifası yönüyle vardıkları anlaşmanın sonrasında bu anlaşma kapsamında haczin İcra Dairesinden kaldırılmasını istemektir. Mutabakata dayanan bu işlem bakımından anlaşmanın süresine ve sonrasında yapılacak talebe göre sürelerin değişebileceği görülmektedir.
Araç Haczi Kaldırmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
-Borcun ifa edildiğine dair ödeme belgeleri,
– Borca dair tahsilat belgeleri,
– Alacaklı ile borçlunun anlaşmasına ve haczin kaldırılmasına dair belgeler/Sözleşmeler,
– Haczin kaldırılmasına dair mahkeme kararı,
-Talep Dilekçesi.
– Kişinin haczin kaldırılmasını talep etmeye ve taraf olduğuna dair belgeler.
Araç Haczi Kaldırma Ücreti Ne Kadar?
Bunun için kesin bir ücret ve maliyet çıkarmak mümkün değildir. Haczin sebebi ve yapılacak işlemin mahiyetine göre ortaya çıkacak maliyet de değişebilir.
Bunun yanında bazı hallerde araç hakkında haciz kararı mevcut ise araç yakalanır ve kolluk birimince yed-i emin otoparkına çekilir. Bu hallerde yakalamanın sonucu olarak ve otoparka çekme ve diğer işlemler yönüyle de bazı hizmet bedellerinin ödenmesi gerekli olabilir. Bu durumda maliyet de vekalet ücreti ile birlikte artacaktır.
Ayrıca haczin kaldırılmasında izlenecek yönteme göre de ücret değişebilecektir. Özellikle yargısal yola başvurulması halinde daha uzun süreli ev harcanacak zaman bakımından avukatın çıkaracağı maliyet de artabilecektir.
Haciz konulmasına bağlı olarak ortaya çıkacak diğer harç ve giderlerin de kaldırma işlemi sırasında ortaya çıkabileceği dikkate alınmalıdır.
Daha fazla bilgi için hemen icra ve iflas hukuku avukatımız ile iletişime geçebilirsiniz.
43 Responses
Haciz için illa “Anadolu 13.İcra dairesi” gibi yerinde mi ödenir,yoksa yerel ”
Büyükçekmece adliyesinde” de olur mu?
icra dosyası icra dairesinden kaldırılır veya alacaklı vekili ile iletişime geçilip haricen tahsil ile ödeyebilirsiniz.
Merhaba bir aracın hacizli
Olup olmadığını plakasından öğrenebilir miyiz
Vidafone a borcum vardi aracima haciz cikardilar.borcumu internet uzerinden odedim.sonra varlik sirketini aradim borcun odendigini gorduler.5 ila 12 is gununde haciz kalkar sizin bi sey yapmaniza gerek yok dediler.10 gun oldu edevletde haciz gozukuyor.acaba dilekce ile basvurmammi lazim yoksa bi kac gun beklesemmi.haczin kalkmasi icin.
ilgili icra dairesine bildirimde bulunun dekontla dosyaya ilişkin olarak
Aracın üstünde haciz görünüyor
merhaba aracımda Hak Mahrumiyeti var gözüküyor ama adıma açılan bir icra dosyası yok uyap dan kontrol diyorum bunu nasıl öğrenebilirim acaba yardımcı olabilirmisiniz şimdiden teşekkürler
E devletten görmeniz lazım nerde görüldüğünü aktarırsanız daha mantıklı olabilir şirket/kurum üzerine ise araç kurum Uyap üzerinden görebilirsiniz.
Avukat bey merhaba çalışmış olduğum firma ile anlaşmalı olarak aracımda hak mahrumiyeti var.Banka borcumdan ötürü banka yakalama kararı çıkarttı ve aracı bağladı.Bu durum yasal mı ?
Yasal
Selam aracıma yakalama olup olmadığını nasıl öğrenebilirim
E devlet uygulamasını kontrol etmeniz gerekir.
Benim aracımın üstünde hak mahrumiyeti var borcum vergi dairesine internetten borcumu odesem hacizim kalkarmı adıma açılmış bir dava dosyası da görünmüyor e devletten.
kalkar
Aracımda HGS hacizi var borcumu ödedim nasıl kaldıracam yetkili insanlarla konuştum çok zorluk çıkarıyorlar bunun için ne yapabilirim
İcra dairesinden işlemi tamamlayabilirsiniz.
Avukat bey merhaba çalışmış olduğum firma ile anlaşmalı olarak aracımda hak mahrumiyeti var.Banka borcumdan ötürü banka yakalama kararı çıkarttı ve aracı bağladı.Bu durum yasal mı ?
Yasal
Aracımdaki hak mahrumiyeti kaldırıldı ama hala e devlet de hak mahrumiyeti olduğu görülüyor ne yapmalıyım
Aracım da haciz var ama yakalama varmı yokmu onu nasıl öğrenebilirim
Merhaba. X banka borcum nedeniyle maaşımdan aylık 15.000 tl tutarında haciz uygulanıyor. Borcum toplam 191.000 tl. Aracım ve motosikletimde de haciz var aynı dosya nedeniyle. Maaşımdan kesinti yapılırken aracımdaki ve motosikletimdeki haciz neden devam ediyor ve nasıl kaldırırım?
Merhaba aracımda hak mahrumiyeti var fakat yakalama emri olup olmadığıni nasıl öğrenebilirim ona göre trafiğe cikicam
2015 yılında banka borcundan dolayı aracıma hak mahrumiyeti kondu borcumu 2017 kapattım fakat dosya açık gözüküyor ve aracım uzerindeki hak mahrumiyeti kalkmamış icra dairesi ne gittiğim de bankanın avukatla banka vekilliği ni sona erdirmis ben araç üzerinde ki hak mahrumiyeti ni nasıl kaldırırım.
merhaba 2014yılında aracım banka av tarafından hak mahrumyeti kondu borcumu 2017 yılında kapattım fakat aracımın üzerindeki hak mahrumieti bu tarihe kadar kalkmamış icra dairesine gittiğimde banka avukatla anlaşmasını bitirmiş avukatada ulaşamıyorum ne yapmalıyım
Avukatlar vekaleten işlem görür bankanın yeni avukatı ile görüşünüz. Asile ulaşmanız lazım
Merhaba. 1 icra dosyası 2005 yılından sonra işlem yapılmamış. 2 c.savciligi bir davadan ötürü 2003 yılında araca hak MAHRUBİYET konulmuş, 3 asliye ceza mahkemesi 2004 yılında Hak mahrubiyet konulmuş 4. İcra dosyası 2020 yılında Hak mahrubiyet konulmuş ve takipsizlik vermiş. Ben bu dosyalara ayrı ayrı hak mahrubiyet kaldırmak için dilekçemi yazmam gerekiyor normalde yıllar geçmiş kaldırılması gerekmiyor mu. Teşekkür ederim.
Merhaba ticari faaliyet gösteren bir aracim var ve tek geçim kaynağım o. Banka borcumdan dolayı yakalama kararı cıkmış itiraz hakkim var mı çünkü borçlarını bile odeyebilmem için o işime ihtiyacım var.
Merhaba,
Adalet Bakanlığı-Küçükçekmece 2. İcra Dairesi nde 27.02.2013 tarihinde hak mahrumiyeti konulmuş. Ben bu borcu 2015 yılında ödedim. Ödediğim kişi ile de görüşüp bu hacizin kaldırılmasını istedim. Kendisi yurt dışında Kaldırılması için benim işlem yapmam gerektiği söylendi. Benim ne işlem yapmam gerekli yol gösterir misiniz?
Ödeme dekontunuzu daireye bildirin veya vekili haricen tahsil bildiriminde bulunmalı
Ibrahim Bey merhaba, boşanma sürecinde olduğum eşimin borcu yüzünden uzerinde tedbir kararı bulunan ve bana ozgulenen ruhsatı ona ait olan aracına haciz geldi, boşanma davası sonuçlanmadı mal paylaşımı yapılmadı ancak araç haczedildi benden alındı, cekismeli boşanma davası hala sürmekte, mal kaçırmaya yönelik planlı ve yalandan bir borçlanma olduğunu dusunuyorum, araçtaki haklarımı da korumak adına ne yapmamı önerirsiniz? Tesekkurler
merhaba avukat bey babamız vefat etti eski dosya 23 yıl once kefilikten dolayı arac uzerine haciz olmus dosya kapalı
(Türü İlamsız Takip
Yolu Genel Haciz Yoluyla Takip
Şekli ÖRNEK: 7 İlamsız Takiplerde Ödeme Emri – Eski No: 49
Dosya Durumu Takipsizlik)
dosya seka olmuş dediler noterde haciz cıkıyor nasıl kaldırabilirim teşekur ederim
Avukat bey bankalara ve vergi dairelerine borcumdan dolayı motosikletime 8 yerden haciz kondu ödemem mümkün degil fakat motorsiklet 6 Şubat depreminde enkaz altında kaldı bu motorsikletli men etmenin yolu varmıdır?
Çok geçmiş olsun Kenan bey ancak buna ilişkin yapmak istediğiniz işlemi anlamadım.
İyi günler.. SGK ile olan davamda icra dairesi aracıma hak mahrumiyeti koymuş.. dosya kapandı 2020yilinda ancak araç da hak mahrumiyeti daha görünüyor.. nasıl kaldirabilirim.. bilgi verirseniz sevinirim
Mrb avukat bey haciz yapılan araca nasıl öğreniriz başka bir araca ve haciz başladı günde itibaren yoksa 3 4 gün sonra mı başlar
Vadeli araç aldım noterden ehin var ama banka borcundan dolayı araca yakalama kararı çıkmış ne yapmalıyım
Merhabalar,İbrahim bey benim aracımda hak mahrumiyeti var yakalanma kararı olup olmadığını anlamak için yakalanmalı haciz yazması mı gerek? Teşekkürler
Merhaba ben 2012 yılında türkcell ile avukat lık oldum borcu avukat a ödedim e devletten düşmüş ama aracın üstünde hala haciz gözüküyor erzurum 3 icra dairesi aradım senin dosyan bizde kapatılmamış diyor avukstı sordum avukatlığı bırakmış belediye başkanı olmuş icra dairesi de bana türkcell yazı yazsın diyor türkcell müşteri hizmetleri aradım biz böyle birşey yazamayız bizden çıkıyor diyor bizim yapabileceğimiz birşey yok diyor herhangi bir borçda yok diyor
Merhaba 3 tane hak mahrumiyeti var aracımda ama maaşımdan kesılıyor oncelık sırasına göre mı trafıkten men edilir yoksa 3 ünden biri men edebilir mı
Banka borcumdan dolayi icralık oldum araclarima haciz kondu borcu bankaya tahsil ettim icra dairesi 5 is gunu olmasina ragmen borcu kaldirmadi e devletten hacizler halen duruyor ne yapmam gerek
Elden senet ile motorsiklet aldım aldığım kişi motora rehin köy durmuştu borç bittiğinde kaldırılacak fakat bu süre zarfında icraya düştüm ve haciz koyuldu motorun üzerine şuanda motorumun üstünde 2 haciz 1 rehin gözüküyor motorum trafikte bağlanır mı
Merhaba,
Bildiğim hiç bir borcum yok.
E-devlette araç hacizli gözküyor, GIB sitesinde “Adınıza düzenlenmiş araç kayıt sicillerinize uygulanan e-haciz bildirisi bulunmamaktadır”. Hangisi doğru veya yapmam gereken bir şey var mı?
Teşekkürler.
Merhaba iyi çalışmalar dilerim
X bankası borcumdan dolayı adıma icra başlatıp aracıma yakalama kararı çıkarttı bende avukatları aracılığıyla borcumu yapılandırıp yeni bir faiz ile ödeme sözü verip bir peşinat yatırdım.Onlarda yeniden faiz hesaplayı avukat borcumu yapılandırdı. Şimdi aracımda halen daha hak mahrumiyeti var ve yakalama kararı devam ediyor. Biz ödeme peşinatı verip taksilendirmede anlaştık bu yakalama kararını kaldırması için hukuki olarak hakkım var mı ? Varsa ne işlemler yapmalıyım yardımcı olursanız çok sevinirim. İyi çalışmalar