Çalışma izni uluslararası iş gücü politikası esas alınarak Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca verilir. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası bir sözleşme veya ikili veya çok taraflı anlaşma ile çalışma izni alınmadan da çalışılabileceği kararlaştırılabilir. Bunun haricindeki tüm durumlarda yabancı çalışma izni olmaksızın Türkiye’de çalışmaları ve çalıştırılmaları yasaktır.
Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?
Çalışma izniyle ilgili başvurular yurt içinde Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılır. Yurtiçi başvuruları ülkemizde bulunan ve en az 6 ay süreli geçerli ikamet tezkeresi sahibi olan yabancılar için yapılır. Başvuru için istenilen belgelerin yapılan elektronik başvuruyu takip eden altı iş günü içinde Bakanlığa ulaştırılması gerekir. Yabancı çalışma izni almak için aşağıdaki adımlar takip edilmelidir.
Elektronik Başvuru Nasıl Yapılır?
Yabancı çalışma izni almak için öncelikle elektronik başvuru yapılmalıdır. Elektronik başvurunun adımları aşağıda sıralanmıştır:
- Yabancı ve işveren arasında bir iş sözleşmesi imzalanır.
- İşveren veya yetkilendirdiği e bildirge kullanıcısı, E-devlet üzerinden “Yabancıların Çalışma İzni Otomasyon Sisteminde” e- imzası ile iş yeri kaydı oluşturur. (E- imza, Bilgi Teknolojileri Kurumu’nun yetkilendirdiği kurumlardan temin edilir. )
- İşveren ‘’Başvuru Yap’’ sekmesine girerek ‘’Yurt İçi Başvurusu’’ sekmesinden istenen bilgi ve belgeleri doldurur ve sisteme yükler. E- imza ile onaylayarak başvuruyu tamamlar.
Çalışma bakanlığı izin başvurusu sayfası için burayı tıklayınız.
Çalışma İzni Başvurularının Değerlendirilmesi
Başvurunuzun olumlu değerlendirilmesi durumunda gereken harç miktarı ve değerli kağıt bedeli ilgili bankaya yatırılır.
Başvuruların değerlendirme aşamasında eksik bilgi veya belge olduğunun anlaşılması halinde ilgiliye bu durum bildirilir. 15 gün içinde bu eksikliklerin giderilmesi istenir. Eksikliklerin bu süre içerisinde tamamlanmaması halinde başvuru dosyası işlemden kaldırılır.
Başvurunun Reddedilmesi ve Dava Açılması
Kanuna göre yabancı çalışma izni başvurusu;
- Başvurunun sahte ve yanıltıcı bilgi ve belgelere dayanması veya süresinde yapılmamış olması,
- Yabancı istihdam edilmesine yönelik gerekçenin yetersiz kalması,
- Diğer kanunlarda sadece Türk vatandaşlarına hasredilen iş ve meslekler (dişçilik, eczacılık, veterinerlik,özel hastanelerde sorumlu müdürlük, avukatlık, noterlik, özel güvenlik görevlisi, kaptanlık, kılavuzluk, turist rehberliği) için başvurunun yapılmış olması,
- Gerekli nitelik ve uzmanlık aranan durumlarda bu şartların sağlanamaması,
- Kamu düzeni ve kamu sağlığı açısından sakınca görülen bir durumun varlığı hallerinde
Çalışma izniyle ilgili yapılan başvurunun reddi kararı ilgililere tebliğ edilir.
Bu karara tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde itiraz edilebilir. İtirazın da reddedilmesi halinde idari yargı yoluna gidilir.
Değerlendirme
Or Hukuk ve Danışmanlık Ofisi bir çok hukuki alanda olduğu gibi göçmen hukuku alanında da uzman avukatlar ile çalışmaktadır. Yabancı çalışma izni alma konusunda işlemlerinizin titizlikle yapılması gerekmektedir. Bu gidişatın aksamaması ve iş hayatının daha sağlıklı yürümesi adına önemlidir. Yabancı çalışma izinleri konusunda bir avukat yardımı ile ilerlemeniz tavsiye edilir.
Ofisimiz avukatlarına ulaşmak için bize 0553 674 85 85 numaralı telefondan whatsapp ve arama şeklinde ulaşabilirsiniz.
Diğer Makaleler
Konu hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki diğer makalelerimizi de okumanızı tavsiye ederiz.