Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Banka Hesabına Haciz Konulabilir Mi?

Haciz yolu ile alacağın takibi bir yöntem olarak kanunda düzenlenmiştir. Borçlunun bankalar nezdindeki hesaplarına da bu kapsamda haciz konulması ve alacağın buradaki para değerlerinden temin edilmesi her zaman mümkündür.

Takibin kesinleşmesiyle alacaklının talebiyle borçlunun banka hesaplarına haciz konulmasına icra dairesi karar verir ve bu karar uygulanmak üzere bankalara gönderilir.

Banka hesaplarına “haciz müzekkeresi” ve “haciz ihbarnamesi” ile haciz konulabilir.

Ancak banka hesaplarına konulan haciz yönüyle özellikle kişinin geçimini sağlamak ve yaşamını devam ettirmek bakımından gelirlerinin yer aldığı MAAŞ HESAPLARINA, EMEKLİ MAAŞLARINA vb. kanunen haczi caiz olmayan gelirlere haciz konulamaz.

Bununla birlikte mevduat hesaplarına her zaman borcun miktarı kadar haciz konulması da mümkündür.

Hangi Durumlarda Banka Hesabına Haciz Konulabilir?

Borçlunun mallarına, başkaları nezdindeki haklarına ve alacaklarına ve bankalar nezdindeki gelirlerine veya birikmiş mevduatına/düzenli gelirlerine de haciz konulmasını isteme hakkını haizdir.

          Alacaklı, öncelikle izleyeceği takip yolu bakımından haciz yolunu tercih etmiş olmalı ve 2004 sayılı kanun kapsamında bu takibin yapılması uygun olmalıdır.

          Borçlu usulü dairesinde borcunu ifa etmezse alacaklı haciz talebi ile de mal, haklar ve banka hesaplarına borçlunun haciz konulmasını isteyebilir. Haciz kararı verildikten sonra  sonra bu üç gün içerisinde icra dairesince yerine getirilir.

Banka Hesabına Haciz Konulmasının Yasal Dayanakları Nelerdir?

2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu Mad. 78 gereğince icra dairesi online sorgulama ile banka ve finansal kuruluşlarda tespit edilen borçluya ait banka hesaplarına haciz konulması işlemini talep üzerine yapar.

          “2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu

          Haciz:

          1 – Talep Müddeti

          Madde 78 – (Değişik: 3/7/1940-3890/1 md.) (Değişik birinci fıkra:22/7/2020-7251/49 md.) Ödeme emrindeki müddet geçtikten ve borçlu itiraz etmiş ise itirazı kaldırıldıktan sonra mal beyanını beklemeksizin alacaklı, haciz konmasını isteyebilir. Ancak, alacaklı dilerse haciz talebinde bulunmaksızın Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi üzerinden, bu sisteme entegre bilişim sistemleri vasıtasıyla borçlunun mal, hak veya alacağını sorgulayabilir. Sorgulama sonunda Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi, varsa borçlunun mal, hak veya alacağının mahiyeti ve detayı hakkında bilgi verir ve bu durumda sistem üzerinden de haciz talep edilebilir. Bu takdirde icra dairesi, tespit edilen mal, hak veya alacağı elektronik ortamda haczeder. Sorgulama sonunda edinilen bilgiler hukuka aykırı olarak paylaşılamaz. Sorgulama ve haciz işlemlerinin yürütülebilmesi için kamu kurum veya kuruluşları ile 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanununun 3 üncü maddesinde tanımlanan kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi ile kendi sistemleri arasında entegrasyonu sağlar. Sorgulamanın tür, kapsam ve sınırı ile diğer hususlar Adalet Bakanlığınca yürürlüğe konulan yönetmelikle belirlenir. …”

Banka Hesabına Haciz Konulması Durumunda Borçlunun Hakları Nelerdir?

Yapılan haciz işlemi bakımından Kanun’da “itiraz” ve “şikayet” olmak üzere iki müessese öngörülmüştür.

          Hacze maruz kalan borçlu, haciz konusu olan malların haczi caiz olmayan mallardan veya gelirlerden olduğu iddiasıyla itirazda/şikayette bulunabilir.

          Haczin zatında hukuka aykırı ve yasal gerekçeleri bulunmadığı gerekçesiyle de İcra Mahkemelerine icra dairesinin haciz işlemi aleyhine şikayet başvurusu yapmak mümkündür.

          Borçlu her zaman haciz işlemi aleyhine yasal gerekçeleri ile yetkili yerlere başvuruda bulunabilir.

          Ayrıca borçlu, hacze konu olan borcu bir şekilde ifa ederek banka hesapları üzerindeki haciz kararının kaldırılmasını her zaman kanun gereğince isteyebilme hakkına sahiptir.

Hangi Hesaplara Haciz Konulamaz?

Kanunda haciz konusu edilemeyecek mallar, haklar ve gelirler sayılmıştır. Buna göre; Banka hesaplarına mevcut olan aşağıdaki gelirler/maaşlar haciz konusu olamaz:

          * Memleketin ordu ve zabıta hizmetlerinde malül olanlara bağlanan emeklilik maaşları ile bu hizmetlerden birinin ifası sebebiyle ailelerine bağlanan maaşlar ve ordunun hava ve denizaltı mensuplarına verilen uçuş ve dalış tazminat ve ikramiyeleri,

          * Askeri malüllerle, şehit yetimlerine verilen terfi zammı ve 1485 numaralı kanun hükmüne göre verilen inhisar beyiye hisseleri,

          *Bir muavenet sandığı veya cemiyeti tarafından hastalık, zaruret ve ölüm gibi hallerde bağlanan maaşlar,

          * Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar,

          * Öğrenci bursları.

          Bunun dışında kanunda kısmen haczi mümkün olan gelirlere de yer verilmiştir. Bu kapsamda; maaşlar, tahsisat ve her nevi ücretler, intifa hakları ve hasılatı, ilama müstenit olmayan nafakalar, tekaüt maaşları, sigortalar veya tekaüt sandıkları tarafından tahsis edilen iratlar, borçlu ve ailesinin geçinmeleri için icra memurunca lüzumlu olarak takdir edilen miktar tenzil edildikten sonra haczolunabilir.

          Bunların haczi bakımından haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz. Birden fazla haciz var ise sıraya konur. Sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez.

          Emekli maaşları bakımından emeklinin taraf olduğu bir sözleşme veya banka borcu sebebiyle maaşının 1/4’ünü geçmeyecek oranda borcun ifası bakımından haciz işlemi yapılabilmektedir.

Hemen icra ve iflas hukuku avukatımızla iletişime geçebilir ve detaylı bilgi edinebilirsiniz.

23 Responses

  1. Emekliyim Bankada Birikmiş Olan Sadece Emekli Maaşı Üzerinden Biriken Meblağı Vadeli Hesaba Dönüştürdüm Bu Hesaba Bir Varlık Şirketine 2008 Senesinden Bir İnatlaşma Yüzünden Ödemediğim ve Hiç Bir Şekilde de Ödemeye ceğim Bir Borç Var Üzerimde Hiç Şey Gözükmüyor Sadece Emekli Maaşı Var 4Sadece Emekli Maaş Birikiminden Çoğalan ve Vadeli Mevduat Hesabına Çevirdiğim Vadeli Hesabıma Bu Varlık Şirketi Bloke ve Haciz Koyabilir mi Vereceğiniz Cevap İçin Teşekkür Ederim

      1. Mrblar kredi kartı borcundan dolayı maaş hesabıma bloke konulmuş hesabımı hiç bir şekilde kullanamıyorum başka bir gelirim de yok bloke yi ödemem için borcu kapatmam gerekiyor muş ama ödemem yüksek olduğu için ödeme yapamadım bloke nasıl kalkar

  2. Merhabalar. Maaş bankama kredi borcum var. borcumu ödeyemedim ama henüz 90 günlük süreç başlatılmadı. maaşım yattığında banka bu kredi tahsilatını yapabileceğini söyledi benim onayım olmadan böyle bir tahsilat yapabilmesi mümkün mü? 19.000 tl maaş alıyorum ev kiram vs diğer ihtiyaçlarımı nasıl karşılarım kesinti yaparsa. bu konu hakkında ne yapabilirim bilgilendirir misiniz? Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

  3. Merhaba
    Şirket hesabımıza vergi dairesi. Bloke koymuş. Bunun yasal kaynağı varmı. Koyan müdürü ve vergi dairesini mahkemeye verebilirmiyim. Devlet vatandaşı korumak için bi kurumdur.bildiğim kadarı ile anaysada vatandaşı koruma yokmu

    1. Koyabilir. Amme alacağı ile ilgili yasal olarak dayanağı mevcut. Tahsil edilmeye çalışılan alacaklarla ilgili önce ödeme emri tebliğ edip, sonra haciz uygulayabilir.

  4. Çalışmıyorum, sigortam yok. Eşim çalışıyor asgari ücretli.onunda borcu olduğu için maaşını hemen çekiyor bloke konulmasın diye yada hacizle elimizden almasın diye.benim hesabıma yatırıyor. Kiralar faturalar benden yatıyor. Benim üstümede borç var.bana gelen mesajda haciz başlatılacağını söylüyor. Bu gibi durumda benim hesabımdaki tüm gelen paralara gerçekten el koyabilirmi?

  5. borçlandığım banka hesabım dışında kullandığım tek bir banka hesabı var o hesaptaki paraya da hacizden dolayı bloke geldi. günlük hayatta ödemelerimi yapabileceğim tek banka hesabı olduğu için dilekçe ile bu blokeyi kaldırma şansım var mıdır?

  6. Meraba iyi günler benim hesaplarıma icra memuru bloke koydu ben gidip herhangi bir X bankasından hesap açsam onada bloke gelir mi ve gelse en yakın ne zaman gelir

    1. Kolay gelsin kaç bankaya haciz işlemi koyabiliyor alacaklı yani benim 8 banka hesabım var 8 inede koyabiliyormu ?

  7. Gss borcu haciz olamaz çünkü anayasanın 56.ve 17 maddesine göre zaten gss hukuk dışıdır. Konulursa devlet suç işliyor demektir.

  8. Ben kamuda çalışıyorum Banka hesaplarıma haciz konabilirmi özellikle maaş hesabıma

  9. MRB AVUKAT BEY.ŞAHSA OLAN BORÇTAN DOLAYI İS BANKASI KREDİ KARTIMA YASAK VE KISITLAMA GETİRDİ BUNUN YASAL DAYANAĞI NEDİR.BU KISITLAMAYI NASIL KALDIRABİLİRİM

  10. merhaba, bankalara gönderilen icra yazılarından ptt bank veya ptt hesaplarının bir muhafiyeti var mı? varsa bu hesaplardaki tutarlara haciz koydurabilmenin bir yolu var mı? cevaplarsanız eğer şimdiden teşekkür ederim. iyi çalışmalar.

    1. Merhabalar, ptt bankın herhangi bir muafiyeti mevcut değildir. Borçlu kişi aleyhine ptt bankta bulunan vadeli ve vadesiz mevduatlara haciz işlemi yapılabilir, posta çeki ödemelerine haciz blokesi koyulabilir.

  11. Merhaba şu an yurtdışındayım ve ufacık bir borç için kullandığım banka hesabıma bloke koyulmuş ve şu an hiçbir işlem yapamıyorum. Bu konuda ivedilikle ne gibi bir yol izlemeliyim

  12. Ben emekliyim icra borcum var,elden bir icra mı ödüyorum fakat banka blokem var diyede promosyonuma el koydu bunuda ne icra qliyor nede ben benim bankadaki blokeme faiz vermiyor icra %300 zam koyuyor bu nasil iş bu bloke parami icrama aktaramazmiyim simdi yine promosyon donemim var 2025 haziranda bir icrami bitirecek para fakat blokeye koyacak orada yatacak buna nasil vozum j
    Bulurum

    1. İcra dosyanızın borcunu ödeyerek dosyayı kapatmadığınız takdirde bloke kaldırılmayacaktır. Alcaklı kişi veyahut alacaklı vekili ile iletişime geçerek ödeme konusunda anlaşma protokolü sağlayıp blokeyi kaldırabilirsiniz.

  13. Merhaba babam yeni emekli oldu bankasında az parası vardı Krd borcndn dolayı avukat bankadakı parasını icra koydu çekemıyor borcunuda odeyemıyor borcu kadr para bana gnder açayım uzerındekı ıcrayı oylelıkle parayı alablrsn bankadan dedı buna bor şikayetde bulunabılırmıyız gelırı yok tek bankada vardı az parası borcuda bankadakı el koydugu para kadar nasıl bır yol ızlerız o parayı alıp borcuna verse

  14. Merhaba, çalışmadığım dönemde bütün hesaplarıma bloke koyuldu. Bu süreç içerisinde iş buldum ve çalışmaya başlayacağım. Maaş hesabımın blokesi otomatik olarak kaldırılıp 1/4 kesinti yapılacak duruma gelir mi yoksa bunun için ek bir işlem yapmalı mıyım? Yardımcı olursanız minettar olurum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler