Edit Content
KURUMSAL
FAALİYET ALANLARI
MEDYA

Anlaşmalı Boşanma Davası ve Şartları

Anlaşmalı boşanma, diğer boşanma nedenlerinin aksine eşlerin karşılıklı rızasına dayanan bir boşanma durumudur. Aldatma, hayata kast, kötü muamele veya akıl hastalığı nedeniyle boşanma davası açmak kolaydır. Ancak evlilik birliğinin temelinden sarsılması olgusuna dayanan anlaşmalı boşanma davası açmanın, şartları bakımından bazı zorlukları vardır. Bu nedenle, bir hak kaybına uğramamak adına, konusunda uzman bir anlaşmalı boşanma avukatı ile yolunuza devam etmeniz önemlidir.

Anlaşmalı Boşanma Davası

Yukarıda da izah edildiği gibi, boşanma davası açmanın bazı zorlukları vardır. Çünkü burada evliliğe son verebilmek için, evlilik birliğinin temelden sarsılması olgusunun, birliğin tekrar kurulmasını imkânsız kıldığı ispatlanmalıdır. Hem bunu ispatlamak hem de tarafların kusurlarının derecelerinin tespitinde karşılaşılan güçlükler hukukçuları yeni arayışlara yönlendirmiştir.  Bu nedenle anlaşmalı boşanma bu zorlukları aşmak için öne sürülen bir boşanma nedeni olmuştur. Anlaşmalı boşanma avukatı, uzmanlığı ile sizin için en uygun protokolü hazırlamakta önemli bir etkendir.

Anlaşmalı boşanma davasında yetkili mahkeme Aile Mahkemeleridir.

Anlaşmalı Boşanma Şartları

Anlaşmalı boşanma davasının şartları genel olarak iki türdür. Bunlar;

  1. Evliliğin en az bir yıl sürmüş olması
  2. Eşlerin birlikte açması veya bir eşin diğer eş tarafından açılan davayı kabul etmesi gerekmektedir.

Aşağıda bu şartlar başlıklar halinde ele alınacaktır.

Evlilik En Az 1 Yıl Sürmüş Olmalı

Anlaşmalı boşanma şartları ile ilgili olarak, bu sürenin tespitinde evlenme tarihi esas alınır. Ayrıca tarafların fiilen bir yıl birlikte yaşamış olmaları şart değildir. Eşlerin birlikte müracaatı veya bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi ancak duruşmada tarafın bizzat hâkim tarafından dinlenmekle ve boşanma iradesinin tespit edilerek duruşma zaptına işlenmesi ile mümkündür.

Birlikte Dava Açmak veya Bir Eşin Diğerinin Davasını Kabul Etmesi

Her iki eş boşanmak isteklerini aynı dilekçede belirtip imzalayabilir ve duruşmada imza ve taleplerini tekrarlayabilirler. İmza ve talep sahipleri aynı celsede birlikte ve karşılıklı olarak boşanma isteklerini tekrarlamaları gerekir. Bu usul anlaşmalı boşanmanın çok önemli bir şartı olmaktadır. Eşlerden birinin tehdit veya herhangi bir baskı ile beyanda bulunmalarını önlemek için eşler aynı celsede bir sözleşme metni hazırlanıp imzalanıyormuş gibi hâkim huzurunda iradelerini beyan etmelidirler.

Eşlerin birlikte dava açıp diğerinin davanın herhangi bir aşamasında boşanma yönündeki iradesini geri çekmesi halinde boşanma davasına şiddetli geçimsizlik sebebine dayanılarak devam edilir.

Or Hukuk ve Danışmanlık

Bunun gibi evlilik birliğinin temelinden sarsılması ve şiddetli geçimsizlik nedeniyle açılan davada da yargılamanın herhangi bir aşamasında tarafların sözleşme sunmaları, hâkimin de sözleşmeyi uygun bulması halinde anlaşmalı boşanmaya göre sonuçlandırılabilir.

Taraf iradelerini uygun bulan mahkeme tarafların müşterek çocukları varsa uzmanların raporlarına göre velayete ilişkin sözleşme hükmünü kabul eder. Ya da değiştirilmesi için taraflara süre verir.

Değiştirilmesine gerek görmez ise sözleşmenin ilgili hükmünü onayladığını kararda belirtir. Çocukların velayeti ve iştirak nafakası ve varsa çocuk malları konusunda mahkeme için tarafların sözleşmeleri bağlayıcı değildir.

Mahkeme gerekli değişikliğin yapılması için taraflara gerekli süreyi tanır. Mahkemenin öngördüğü değişiklik taraflarca kabul görmez ise boşanma davası kendiliğinden şiddetli geçimsizlik hükümlerine göre çözülmek üzere çekişmeli davaya dönüşür. Bu nedenle, bu türden davaların takibinde anlaşmalı boşanma avukatı süreci sizin için takip eder.

Anlaşmalı Boşanma Ne Kadar Sürer?

Süre için yukarıda sayılan gerekli şartlara uyulması halinde tek celsede sonuçlanmaktadır. Adalet Bakanlığınca belirlenen sonuçlanma süresi ise 40 gündür. Ancak verilen feragat dilekçesi ile boşanma bir günde kesinleşir.

Burada dikkat edilmesi gereken husus duruşma günüdür. Eğer gerçekten boşanmaya karar verildi ise en hızlı duruşma günü alınacak şekilde avukatınızla görüşmelisiniz. Çünkü anlaşmalı boşanma davasında davanın açılması ile birlikte Mahkemece duruşma gününün verilmesi süreci yaşanmaktadır. Anlaşmalı boşanma avukatı olarak, çiftler gerekli iradeyi ortaya koymaları halinde en hızlı anlaşmalı boşanma yolları izlenmektedir.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Or Hukuk ve Danışmanlık Ofisi olarak boşanma davalarında konusunda uzman avukatlarca hizmet vermekteyiz. Ofisimiz kurucu avukatlarından Av. Elif Nurbanu Or aile ve boşanma davalarında uzman avukatımızdır. Avukatımız anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili anlaşmalı boşanma protokolü hazırlanması konusunda en uygun çözümü sunar.

Anlaşmalı Boşanma Avukatı

Avukatımıza ulaşmak için 0553 674 85 85 numaralı telefona ait whatsapp uygulaması üzerinden yazabilirsiniz. Ya da bu numarayı arayabilirsiniz.

Bununla birlikte; anlaşmalı boşanma davaları ile ilgili olarak diğer konularda da bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı şekilde anlaşmalı boşanma ücreti konusunda da avukatımızı arayabilirsiniz. Ofisimiz Ankara ilinde bulunmakla birlikte, anlaşmalı boşanma avukatı olarak, İstanbul, İzmir, Adana, Bursa v.b. gibi ülkemizin bir çok ilinde hizmet vermektedir.

Boşanma davaları titizlikle takip edilmesi gereken davalardır. Bir hak kaybına uğramamak adına uzman bir boşanma avukatı ile çalışmanız yararınıza olacaktır.

Twitter sayfamızı takip ederek güncel makalelerimizden haberdar olabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İlginizi çekebilecek makaleler